Защо намираме животните за истински очарователни?

Кученца, котки, зайчета, костенурки... вариантите в Instagram са много, харесванията - още повече. Любовта обаче е безкрайна.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 25 август 2020

Дори да не сте сред най-големите фенове на животните (не го вярваме, но все пак), със сигурност поне веднъж сте се сблъсквали със създание, което ви е накарало да изпаднете в умиление и да се чувствате така, сякаш сте готови да се грижите за него до края на живота си. 

https://www.instagram.com/p/CDlUldFJSNX/

С големите си очи и невероятен характер, голяма част от кучетата, заедно със сладките котки, зайчета и всички други животни, достатъчно очарователни, за да получат свой собствен Instagram профил, винаги ни превключват в "сладък" режим, както и да се чувстваме в рамките на дадения ден. Те грабват вниманието ни, карат ни да ги гледаме, да се радваме и да проявяваме съпричастност и отговорност.

47

Според Uncover Cailfornia, причината да намираме животните за толкова сладки е нещо, наречено "синдром на опитомяване". Феноменът е наблюдаван за първи път от бащата на еволюцията, Чарлз Дарвин, преди близо 140 години. Според него, хората просто имаме нужда да се грижим за някого и се чувстваме добре, когато го правим. 

Изследване, проведено в близкото минало показва, че хората с домашни любимци се справят по-лесно с някои предизвикателства и приемат трудностите доста по-рационално. Експертите стигат до извода, че животните биха могли да оцелеят без стопаните си, но ние без домашните си любимци - не.

https://www.instagram.com/p/CER6ZPojd9v/

Интересно е да видим поредното доказателство, че наистина сме част от глобалната екосистема, а следващият път, в който видите сладко кученце или пухкаво зайче, не се чудете защо ви се струва толкова прекрасно. То е такова, но го виждате по този начин, защото усещате нуждата му от грижа и сте готови да му я дадете.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA