Креативните занимания, които ще ни помогнат да сме по-здрави и щастливи

Кой е казал, че трябва да можеш да рисуваш, за да правиш изкуство...

Силвия Канин
Силвия Канин 05 май 2020

Доброто настроение е една част от пъзела "Здраве", който всеки от нас се опитва да нареди, а понякога и пренареди. В моменти на социална изолация щастието обаче сякаш идва по-трудно. Нека не се заблуждаме, че след вдигането на извънредното положение в страната всичко изведнъж ще стане, каквото е било преди...

Всички неизвестни в картинката действат подсъзнателно на нивата на стрес, които огранизмът ни изпитва. Колкото повече стрес, толкова повече проблеми.  Това е тъжната истина.

В търсене на отговор как да бъдем по-здрави и по-щастливи, психолозите искат да ни провокират да се занимаваме с изкуство. Да, те твърдят, че не ни требват никакви специални умения и дори малкото талант, който всеки крие в себе си е напълно достатъчен. По този начин, предизвиквайки се, ще събудим креативността си, а така ще редуцираме и нивата на стрес.

Всички занимания, които напомнят на часовете по рисуване и труд и техника в училище ще ни вкарат в състояние подобно на медитацията. Чрез него умът ни ще се успокои, а от свършената работа, от креативната идея и нейното изпълнение, ще провокираме усещане за цялостност, смисленост и... радост.

Ако не можете да рисувате може да се окаже, че можете да правите други неща...

Плетене

Това ръкоделие отдавна не е само за бабите в семействата. Алесандро Мишеле, креативният директор на Gucci, скоро сподели в социалните мрежи, че се е върнал отново към плетенето, което го успокоява и му помага да релаксира. Нищо чудно скоро да видим много интересни плетени модели в колекциите му.

С няколко yutube видеа можете да се научите и вие. Не е толкова трудно, освен това кординацията на ръцете, нишката и броенето в същото време е истинска тренировка за мозъка.

Създаване на различни принтове за стена

Нали знаете колко е модерно да имаме красиви принтове на стената си. Изцяло бял фон с черен надпис LOVE, например. Ако сте попадали на тях в сайтовете знаете, че не са много евтини. Истината е, че всеки от нас може да си направи различни принтове, използвайки само до болка познатата програма Word.

wall

Развихрете въображението си и използвайте многообразието от безплатни шрифтове, които ще откриете, пишейки в търсачката fonts free download. Така не само ще се забавлявата и ще освежите дома си, но ако се окаже, че сте добри в това можете да ги продавате онлайн в платформи като Etsy.com

Направете подарък за ваш близък

Какво по-мило от това сами да създадем подарък за празника на любим човек? Можете да почерпите много идеи за такива от Pinterest. В социалната мрежа има и много стъпка по стъпка ръководства как да създадем красиви неща с подръчни материали. За доста от тях ще ви трябва силиконов пистолет. Набавете си един и започвайте.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA