Може би страдате от лятна депресия? Ето ги причините за нея

Ревност от живота онлайн, непоносимост към горещините и високи очаквания насочени към самите нас са само част от причините да се чувстваме нещастни и стресирани

Силвия Канин
Силвия Канин 15 май 2020

Зимна депресия, есенна летаргия, пролетна умора, а сега и лятна депресия. Да, оказва се, че тя е съвсем в реда на нещата и безброй хора я изпитват по много и различни начини. Специалистите споделят, че за някои хора лятната депресия идва по биологични причини, а за други тя се дължи на емоционални конфликти и ментални неспокойства.

Какви са причините за лятната депресия?

*Тотално променен график

Много от нас, които сме изпитвали състояния близки до депресията, знаем, че, за да укротим нейните симптоми е добре да се придържаме към график, който ни разсейва. Лятото обаче децата остават у дома и времето ти... вече не принадлежи само на теб.  Някъде между работата, желанието на децата да са заети с приятни занимание, домакинските задачи и личния ти живот идва и усещането за тотално губене на фокуса. Проваленият график се появява и след екскурзии и почивки, когато тотално объркваме режима си на сън и хранене. Всички усещания за нестабилност могат да доведат до лятна депресия. 

summer

*Не сме сигурни, че харесваме тялото си

Много от хората страдащи от лятна депресия са именно тези, които не се чувстват щастливи от визията си. Характерът на лятото предполага часове под слънцето с оскъдно облекло и често несъзнателно се сравняваме с останалите хора около нас. Понякога плочките на корема на съседа ни по шезлонг могат да се окажат причина за затваряне вътре в себе си и социална изолация.

*Социалните мрежи не помагат на лятната депресия

Лятото често се оказва най-скъпият сезон. Почивки и пътувания струват много, а стоейки у дома виждаш забавленията на многото ти онлайн приятели. Дали истински или перфектно режисирани за Instagram лайкове, забавленията и ваканциите на хората в онлайн пространството могат да ни накарат да изпитаме тъга за липсващите вълнуващи мигове в нашия живот.

*Топлината е пречка

Някои хора обожават да се пържат под жаркото лятно слънце, други обаче мразят горещините и за тях лятото е непоносим сезон. Свободните съботно-неделни дни се превръщат в моменти прекарани изцяло у дома с включен климатик. Топлината и влажността през лятото са причина много хора да изоставят редовните си разходки, защото те им се струват твърде уморителни. По този начин липсата на забавления, които са и полезни за нас, довежда тялото ни до момент на стрес, а всички знаем, че стресът е причина за безброй проблеми. 

sad

*Най-добрият начин да се справим с лятната депресия е да не поставяме високи очаквания за лятната си почивка, да се опитаме да се отпуснем по течението на дните.

*Ако редуцираме часовете онлайн и ги заменим с малко повече сериали и книги, които ни допадат ще си гарантираме повече позитивни емоции.

*Добре е да се научим да приемаме себе си. Лесна техника е всяка сутрин пред огледалото да си кажем няколко пъти, че се обичаме такива каквито сме. Може да звучи наивно, но понякога признанието, от което най-много имаме нужда е нашето собствено. 

фотография: Unsplash, Profimdia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA