Съществуват ли изобщо сродните души?

Потапяме се сравнително дълбоко в темата, по която всички сценаристи на романтични комедии биха могли да говорят с часове.

Добре, ясно е, че любовта не е никак лесна. Винаги сме в търсене на идеалния човек, ако той изобщо съществува. Винаги се опитваме да бъдем максимално очарователни, а понякога нещата просто не се получават. На всеки се е случвало в даден момент да остане разочарован от поредната безумна среща с човек, който става за всичко друго, но не и за партньор в дългосрочен (а понякога дори и в краткосрочен) план. 

Не мисля, че има нужда да обвиняваме романтичните комедии, но доста от тях успяват да прокраднат в съзнанието не само на жените идеята, че сродните души съществуват и всеки има такава, която предстои да срещне. Поясняваме, че под "сродна душа" не се има предвид човек, с когото просто си прекарваме добре и правим хубав секс. Според New Oxford American, сродна душа е „човек, идеално подходящ за друг като близък приятел или романтичен партньор". Разглеждайки този смисъл, сродните души съществуват - това са добрите ни приятели. Но ако погледнем в детайли, тук става дума за едно още по-високо духовно и емоционално ниво. Ами тогава?

57

Не че изгаряме от желание да го направим, но ще се обърнем към математиката. Погледнато през призмата на науката, ако всеки един човек на този свят има само един идеален партньор, то шансовете да го срещне са абсолютно малки, под 1%. За това математиците смятат за сродна душа всеки човек, намиращ се в нашия възрастов диапазон, което означава, че имаме около 500 милиона потенциални кандидати за себе си. Звучи обещаващо, но не и практически приложимо.

Психолозите, от друга страна, съветват, че е изключително опасно за всяка една връзка, човекът до нас да бъде категоризиран като "сродна душа", защото при дори най-малкия конфликт или момент, в който нещата не са перфектни, ние ще се чувстваме зле от изборите, които сме направили и ще си задаваме въпроса дали изобщо имаме бъдеще с този човек. Доста експерти твърдят, че двама души може да не започнат връзката си като 100% сродни души, но с течение на времето да развият една дълбока и дълготрайна връзка помежду си. 

54

В крайна сметка, едва ли има абсолютно категоричен отговор на този въпрос. Съмняваме се, че сте останали изненадани, защото лично аз не съм запознат с универсален начин за справяне с всичко, което се случва в любовния ни живот. Да, някои може да твърдят, че са срещнали сродната си душа и са на седмото небе от щастие, докато други все още да я търсят. Истината е, че ако погледнем от чисто научна гледна точка, няма доказателствата за съществуването на хора, с които ни е предопределено да прекараме остатъка от живота си. Вероятно зависи от обстоятелствата... и от емоционалната ни нагласа.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA