Гардеробен детокс! Умът и домът ви се нуждаят от него

Няколко прости стъпки и можем да сложим ред в гардероба си. Освен това ще дадем и нов живот на любимите ни аутфити!

15 юли 2020

Психолозите твърдят, че често не можем да прогресираме, защото се обграждаме от излишни вещи, много от тях наситени с негативни емоции и спомени. Един от начините да се отървем от "домашното претрупване" е да правим редовно почистване на гардероба. То включва подреждане и разделяне с много неизползвани от нас дрехи, обувки и аксесоари. Модните придобивки, които събират прах в гардероба могат да се окажат перфектен подарък за приятел, могат да ни спечелят някой лев ако ги продадем или да направим добро като ги дарим. Опциите са много и все полезни за дома и ума ни.

Колко често трябва да правим детокс на гардероба?

Много хора биха казали, че е най-добре два пъти в годината да се сбогуваме с ненужното. Психолозите обаче твърдят, че всеки път, в който изпитаме дискомфорт от претрупаните стаи, от прекалено многото емоции, които живеят из стените на апартамента ни, то времето за детокс  е дошло. Няма правилен отговор на този въпрос. Единственото сигурно е, че когато го усетим трябва да започнем веднага с разчистването. 

https://www.instagram.com/p/B-kE-MiCBPo/

Правилото на обърнатата закачалка?

То ни провокира да подредим гардероба си и да организираме посоката на всички закачалки по един и същи начин. Всеки път щом носим тоалет, връщайки го, трябва да сменим посоката на закачалката. Така само след няколко седмици ще можем да видим кои са закачалките, които не са помръднали. Точно на тези аутфити можем да кажем "ЧАО!".

Трябва ли да пазим нещо, което вече ни е малко?

Не, запазете го единствено ако има сантиментална стойност. Ако говорим за просто чифт дънки, който вече ви е тесен, то просто го продайте или подарете. 

https://www.instagram.com/p/B4HiSIFAUBi/

Как да разберете кое да продадете и подарите?

Много е лесно - ако не имате дрехи, които не сте носили минумум 20 пъти, то те никога няма да са ви от полза в гардероба. С това просто правило можем да намалим и спонтанните покупки. Винаги когато купувате се запитайте дали ще носите тази дреха повече от 20 пъти? Ако отговорът е "не", веднага върнете дрехата на рафта.

Ужасявате ли се от идеята за купищата дрехи?

Не всеки обожава да подрежда. За някои домакинските задължения са мъчение. За да се справим по-бързо и по-лесно с подреждането на гардероба е най-добре да си пуснем любимата музика и да си сипем чаша вино. Нека направим детокса на гардероба истинско удоволствие.

https://www.instagram.com/p/B1_GpV2hS65/

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA