Искаме да бъдем харесвани, но колко е важно наистина...

Задаваме си този въпрос както онлайн, така и офлайн, но истината може и да не ни хареса.

Колкото и да не ми се иска, трябва да призная нещо. Първото нещо, което правя сутрин, веднага след като отворя очи, е да взема телефона си в ръце. Съобщения, имейли, евентуални пропуснати обаждания и… Instagram. Сигурен съм, че не съм единствен. Нали? Често се оправдаваме, че времето, в което живеем е такова и няма как да го променим. Да, но бихме могли да опитаме да започваме сутринта с хубава закуска, тренировка и време за релакс преди да навлезем в лудницата от хора и трафик. Може би щеше да е по-лесно да го направим, ако не очаквахме съобщение от някого или непрекъснато следяхме харесванията и коментарите към последната ни снимка, която, между другото, беше страхотна. Наистина.

Ако говорим повърхностно за социалните мрежи, можем да кажем много. Ако навлезем в темата конкретно, можем да кажем двойно повече. Сигурно дори повече, отколкото трябва. Масовото навлизане на приложенията в България се случи преди около 11 години, когато всички споделяха снимки, статуси, публикации на приятели, докато някъде измежду милионите „zdr" и „kp", през 2015-а не насочиха вниманието си към Instagram. По това време миналата година стана ясно, че съществува проект за промяна на една от най-емблематичните черти на платформата, която скоро предстои да бъде реализирана. Милиардите регистрирани потребители посрещнаха идеята с широко неодобрение. Каква е тя и къде е грешката?

44

В началото на лятото на 2019-а управителният съвет на Facebook Inc. обяви, че обмисля „премахването" на харесванията в приложението. Това стана ясно след като за няколко часа бе пусната beta версия, достъпна за ограничен кръг от потребители. В нея, само човекът, споделил даден пост, има възможността да види колко харесвания е събрал, като тази информация остава скрита за останалите. „Искаме вашите последователи да се фокусират повече върху това, което споделяте, не върху това колко харесвания има поста ви. Само човекът, споделил дадения пост ще може да види общия брой харесвания, които е получил", споделят в официално заявление членове от Борда на директорите.

Идеята на тази промяна е с цел редуциране на напрежението, което се създава в социалните мрежи и от стремеж към създаване на една по-здравословна среда, в която да се споделя всичко, което харесваме, без да се притесняваме как ще го приемат останалите. Реакцията на хората обаче бе повече от изненадваща.

757

Само минути след анонсирането на евентуалната промяна, потребителите в Twitter изказаха своето мнение по въпроса. Реално погледнато, единствената съществена разлика е това, че вместо да се показват всички харесали даден пост, последователите ни ще виждат само имената на двата последни профила, които са отразили активност към кадъра ни. „Тези шегуват ли се?", „Instagram без харесвания е като земята без слънце" и „изчезвам от тук" са само част от дръзките реакции, появили се в интернет пространството.

Да споделим пост в Instagram и да искаме харесвания е едно, да гоним идеята за определена цифра лайкове – съвсем друго, граничещо с тотален burnout. Това е нещо, което е напълно осъществимо в днешния свят и се случва без дори да го осъзнаваме. Моя близка приятелка бе напълно обсебена от Instagram за известен период от време. Публикуване на десетки истории на ден и поне два поста, които веднага се разпращат на всички последователи. Месеци наред положението бе такова, докато един ден тя просто изчезна от социалните мрежи. Изтри акаунта си във Facebook, заличи всякакви следи от профила си в Instagram и за момент единственият начин да се свържеш с нея бе, ако вдигне телефона си, когато я търсиш. Абсолютен нервен срив, породен от желанието да бъде харесвана. В такъв момент човек осъзнава, че тези, които са наистина до теб, ще бъдат винаги там, където имаш нужда, а не просто в коментарите под последния публикуван пост.

57

Много социолози, психолози и маркетинг специалисти бързо се включиха в публичното пространство със собствени мнения по темата. Професор по психология от Northwestern University в Илинойс, споделя: „Харесванията са мощно оръжие, защото са незабавна обратна връзка. Това е механизъм, който те застига, също както някой хазартен тип пред ротативка. Получаваш, но искаш още. В повечето случаи накрая губиш всичко." Експерт по психология и социалните мрежи в университета на Южна Каролина (да, съществува такава длъжност!), споделя, че „никаква част от напрежението няма да изчезне, когато се премахнат харесванията. Без значение дали Instagram ще ги разкарат, няма как да пропуснем неизбежната нужда от това да сравняваме живота си с този на останалите." Това може би е и най-големият проблем на всички в социалните мрежи. Виждаме безброй постове, демонстриращи луксозен начин на живот - пътувания по света, пари и блясък, но забравяме, че в Instagram всеки споделя това, което би искал останалите да видят.

Няма нужда от крайни изказвания по отношение на социалните мрежи. Ясно е, че са мощно средство за комуникация и бърз, невъобразимо лесен начин да получим нужната информация, която смятаме, че искаме, но другата страна често остава скрита. Признавам, че доста често се случва да изпробвам всевъзможни пози, само за да открия перфектния ъгъл за кадъра, който съм решил, че искам да споделя, но никога не съм мислел колко харесвания трябва или искам да събере този пост.

57

Харесванията не определят никого, но например, ако видим, че Кристиано Роналдо, който е най-следваната личност в социалната мрежа, има само две харесвания на поста си, веднага бихме се замислили какво ли ужасно нещо е направил, за да бъде намразен по този начин от хората. Често измежду емотиконите, коментарите и натискането на сърцата забравяме истинската междуличностна комуникация, което е тъжно, но някак неизбежно.

Но какво правим когато ни е скучно, пътуваме или пък се опитваме да избегнем тактично досаден събеседник? Скролваме в Instagram. Това, което мога да кажа е, че, следващият път, когато има срив в системата на социалните мрежи, вместо да започваме притеснително рестартиране, неистово презареждане на страницата или дори актуализация на телефона, можем да използваме времето за нас. Завършвам тези думи, отново преглеждайки feed-а си и осъзнавам, че трябва да оставя телефона настрана. Ако Instagram искат да направят тази голяма промяна, ще трябва всички да приемат факта, че това, което харесваме, не е задължително да се одобрява от останалите. В крайна сметка, животът е без филтър, затова защо не се опитаме да го изпълним с #goodvibesonly?

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA