Правилата, които да следваме, ако правим йога

Вслушвайте се в инструктора и не забравяйте да правите асани на празен стомах.

Ася Иванова
Ася Иванова 31 август 2023

Фотография: Pexels.com

Ако сте от феновете на йогата, но сте съвсем нови в тези занимания, то трябва да знаете, че има определени правила, който да следвате, за да извлечете максимума от заниманията.

Няма да ви напомняме, че йогата е полезна за ставите, мускулите стават фини и грациозни, стойката ви се подобрява. Така че ако сте решили да правите йога, заемете се сериозно, но и следвайте следните правила:

НЕ НА ПЪЛЕН СТОМАХ

Всъщност това е златното правило за всички упражнения. Пълният стомах ще попречи на правилното изпълнение на асаните, защото на тялото му се налага да се завърта и разтяга, докато в същото време храносмила нещо тежко. Най-добрият вариант е да приключите с храненето минимум един час преди тренировка.

НА МАХАЙТЕ ЧОРАПИТЕ И РЪКАВИЦИТЕ

Чорапите и ръкавиците, създадени специално против подхлъзване, в действителност са за начинаещи. Те обаче осигуряват на тялото значителна подкрепа и баланс, които с времето се подобряват като резултат от тренировките и укрепването на тялото.

йога

ДИШАЙТЕ

Всеизвестен факт е, че освен гъвкавост на тялото, йога учи и на правилно дишане, което ще ви донесе страхотни здравословни ползи. Забележете колко кратко и повърхностно е дишането ви в началото на уроците и как с времето ще стане по-бавно и дълбоко и ще ви помогне да релаксирате максимално. Опитайте да успокоите съзнанието си и дълбокото вдишване и издишване ще се появи естествено. Вдишвайте, докато не усетите тялото си изпълнено с кислород.

ВСЛУШВАЙТЕ СЕ В ИНСТРУКТУРА

В началото може да ви е трудно да следвате темпото на инструктора, но се доверете, че той или тя ще наложи подходящото темпо на класа и ще покаже добра последователност от пози. Така ще тренирате тялото си да научава нови неща.

ПОЧИНЕТЕ СИ

В класа по йога със сигурност има хора на различно ниво в спорта. Ако усещате, че дадена поза ви е трудна за изпълнение или не сте готови да я направите, просто си починете в позата от снимката долу, докато чакате следващата. Така ще имате възможност да възобновите ритъма си на дишане, ако се чувствате уморени. В същото време ще усетите как реагира тялото ви на натоварването.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA