Защо четенето е жизнено важно за мъжете?

Прочуванията разкриват, че доброто психично здраве зависи от художествените книги, които прелистваме.

Ася Иванова
Ася Иванова 02 октомври 2023

Фотография: Pexels.com

Четенето на художествена литература е много повече от запълване на свободното време. То ни телепортира в чужди земи с измислени герои и взаимоотношения, където сред хилядите букви откриваме истини за себе си.

Разказвачи като Халед Хосейни ни отвеждат в сенчестите коридори на човешкия ум по начин, по който учебниците по психология не може. Във филмите и телевизията сетивните преживявания ни се поднасят на готово, но когато четем художествена литература, нашето въображение трябва да свърши тежката работа. Това е и причината тя да е от съществено значение за всички нас като цяло, но повече за днешните мъже. Но защо? Според специалистите тя има огромно значение за психичното здраве на господата, тъй като подобрява критичното мислене, емоционалния речник и емпатията.

И докато някога мъжете жадно се прелиствали страниците на книгите, днес те са по-малко заинтересовани в тази насока. Изследванията показват, че около 80% от продажбите на художествена литература в САЩ, Обединеното кралство и Канада, са на жени. Има и друг момент - дамите пишат по-голяма част от книгите и доминират в издателската дейност, а мъжете не са склонни да четат книги, написани от жени. Именно затова мъжете в световен мащаб прекарват по-малко време в четене. Но защо? 

Мъж с книга

РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ПОЛОВЕТЕ

Оказва се, че момчетата са склонни да изгубят интерес към книгите, когато навлязат в гимназиална възраст. Момичетата напротив, те обичат да четат и много от тях казват, че това е любимото им хоби. Причината за това е, че младите дами приравняват художествената литература с удоволствието и се свързват с героите от книгите, докато момчетата "искат незабавна функция за това, което четат и научават", според образователният експерт Джефри Д. Вилхелм.

Друг момент, който отдалечава тийнейджърите от четивото, са игрите, които за един готов за приключения и рискове млад мъж са по-привлекателни от "сериозността на правенето на добрини" на съвременните романи, както е описано от писателя Мат Хейг. 

ЧЕТЕНЕТО ПОДОБРЯВА НАШИЯ ЖИВОТ

Специалистите слагат четенето редом до ежедневната гама от грижа за себе си, редом с приятелствата, фитнеса, здравословното хранене, психотерапията и медитацията. Данните разкриват, че четенето на художествена литература може да подобри нашия социален и емоционален живот, като насърчава критичното мислене чрез представяне на различни идеи по фин и по-заобиколен начин от нехудожествената литература. Едно проучване сред юношите установява, че четящите често художествена литература притежават по-стабилен емоционален речник и по-лесно разпознават сложните емоции у околните. 

Мъж с книга

Други данни предполагат, че разбирането на героите в художествената литература подпомага социалните умения в реалния свят по начини, по които документалната литература не го прави, и способността на читателя да се потопи в дадена история предсказва нивата на емпатия. 

Четенето на художествена литература може да изглежда самотно занимание, но е фундаментално социално. Проучванията разкриват как четенето на художествена литература активира същите области на мозъка, които обработват миризми, текстури и движения на тялото, създавайки преживяване, което отразява "социалните срещи в реалния живот". Доказателства от няколко проучвания сочат, че художествената литература влияе положително и на настроението и емоциите, а също така помага и при депресия.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA