Живот в Монако: градини на покривите

При пристигането си в Монако, туристите са поразени от особен, силно урбанизиран пейзаж. Въпреки това, ако се вгледате внимателно, навсякъде присъства изумрудено зеленото - на покривите на къщите, между сградите, на балконите и терасите. Някои от местните градини са известни далеч отвъд границите на княжеството.

Да започнем с „Розариума на принцеса Грейс”. Миналата година благоуханната градина, открита в памет на починалата съпруга на княз Рение, отбеляза своята 30-годишнина и беше подновена в чест на това събитие. Розариумът е винаги е отворен за посещения - идвайте, наслаждавайте се, вдишвайте въздуха, напоен с цветни нотки!

Монако

Тук, на площ от 5 хиляди квадратни метра, цъфтят повече от шест хиляди вида рози. Градината е организирана така, че посетителите да могат да се доближат до цветята.

Жан-Жак Пиноти - заместник-технически директор на отдел „Планиране" в Монако, коментира: „Между цветните лехи, масивите от рози, ние положихме пътеки. Те, както виждате, имат специално покритие, направено от кайсиеви ядки.”

Грижата за розовата градина се извършва в съответствие с принципите на органичното градинарство. Жан-Жак продължава: „Ние не използваме химикали, основно използваме органични торове, привличаме природозащитници - калинки, бръмбари, паяци. Ние лекуваме болните растения чрез хомеопатия.”

Това е принцип, възприет във всички обществени градини и паркове на княжеството. За грижата за огромните палми например, на градинарите помагат дронове. Така че специалистите се справят без маркучи и друго оборудване за поливане, което блокира движението.

Монако

Културата на градинарството в Монако започва активно да се развива заедно с туризма от началото на ХХ век. През 1933 г. в княжеството откриват „Екзотична градина”. Нейният основател е местният жител Огюстен Гасто - страстен любител на сукулентите или, както ги наричат, сочните растения.

В екзотичната градина има и оранжерии, където се съхранява ботаническият резерв - за обмяна и продажба на семена по целия свят.

От една екзотика към друга - в Монако определено трябва да видите уникалната „Японска градина”. Тя е създадена през 90-те години под ръководството на японския ландшафтен архитект Ясую Бепу. „Пейзажистът Бепу се стреми да следва знанията и изкуството, преподавани в училищата в Киото. Тук е истинско царство на митове, легенди и религиозни метафори ”, казва Жан-Жак Пиноти.

В Монако озеленяването е дело на всички. По закон строителните фирми са длъжни да оборудват градините на покривите и терасите. И местните жители ентусиазирано се присъединяват към отглеждането на цветя на собствените си балкони.

Монако

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA