Да отседнем при Клод Моне

бившият дом на Клод Моне в Живерни

бившият дом на Клод Моне в Живерни

бившият дом на Клод Моне в Живерни

бившият дом на Клод Моне в Живерни

бившият дом на Клод Моне в Живерни

бившият дом на Клод Моне в Живерни

Лятото е тук и Европа вече е завладяна от туристи - от южната част на Франция до крайбрежието на Амалфи. Но има една причина да се отправим към някое по-тихо кътче на стария континент: бившият дом на Клод Моне в Живерни сега е в Airbnb*. За по-малко от цената на някои хотели, може да отседнете в очарователната къща и да се докоснете до това, което е привличало прочутия художник към селския живот. Моне е живял в този дом от 1883 г. до смъртта си през 1926 година.

Наречен „Синята къща”, бившият дом на Моне сега се дава под наем за 226 долара на вечер и включва три спални, две всекидневни и три бани. Двуетажната къща има и градина, в която Моне е намирал вдъхновение. „Синята къща” ("La Maison Bleue") е закупена от Моне в края на 19-ти век, защото градината е била идеална за отглеждане на зеленчуците, с които художникът е обичал да готви. Къщата се намира в квартал на художници, а някои американски художници също са живели в тази област.

Днес кварталът все още е тих и немноголюден, далеч от тълпите туристи. „Този дом е идеален за двойки, соло пътешественици, бизнесмени, семейства”, се казва в презентацията. „Ние сме в сърцето на Живерни, но в по-тихата му част.” Къщата е заобиколена от градина с площ 1500 кв.м. и е само на минути от музеи и ресторанти. Има 200 кв.м. жилищна площ, които са напълно реновирани през 2016 г и обзаведени с модерни и антични мебели.

Наемът е още по-атрактивен: като се има предвид, че това е идеална възможност да се докоснем до всичко, което преди е принадлежало на френския импресионист. В другата му резиденция - тази, в която е живял по-голямата част от времето си в Живерни, и където е създал някои от своите шедьоври - никому не е позволено да докосва предметите или мебелите вътре. При това, след като сте си платили за посеението.

Имотът на Моне в Airbnb може да се окаже най-съблазнителната арт оферта, предлагана от платформата. Съвсем наскоро тя презентираше преживяване на една невероятна нощ заедно с Мона Лиза в Лувъра. Колкото и интересно да звучи това предложение, Моне в Airbnb е още по-привлекателен вариант за лятно пътешествие.


* AirBnb е онлайн платформа за отдаване и наемане на частни места за настаняване, като стаи, апартаменти, вили и други. Всеки един потребител може да си регистрира имота или да отседне в друг имот по време на пътуванията си. Концепцията на Airbnb e основана на принципа на споделената икономика (shared economy), която свързва хора предлагащи даден тип услуга с хора търсещи такава услуга. Много често запазването на място за настаняване чрез Airbnb излиза много по-изгодно от хотел.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA