До космоса и обратно: хотел по проект на фондация Gateway

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 15 септември 2019

Gateway

Gateway

Gateway

Gateway

Gateway

Космосът е по-близо, отколкото ни се струва: фондация Gateway разкри дизайна на първия в света космически хотел.

Космическата станция Von Braun ще бъде изградена по технологията, използвана на настоящата Международна космическа станция (МКС), но за разлика от своя предшественик, хотелът ще има изкуствена гравитация, което ще направи пребиваването на гостите по-комфортно: например посетителите ще могат да си вземат спокойно душ, използвайки рециклирана вода.

Тим Алаторе - старши архитект на космическата станция, признава: „Целта на фондацията е до 2025 г. броят на гостите, посещаващи станцията, да бъде около сто седмично. Повечето хора предполагат, че космическият туризъм ще бъде достъпен само за свръхбогатите. Мисля, че подобно предложение важи само за няколко години: Фондация Gateway се стреми да направи космическото пътуване достъпно за всички, въпреки високите разходи. В крайна сметка, ваканцията в такъв хотел ще стане едно обикновено събитие, като например пътуването до Дисниленд. "

Дизайнът на космическия хотел се основава на концепции, разработени през 50-те години на миналия век от американския ракетен гений Вернер фон Браун, на когото е кръстена станцията. Конструкцията, състояща се от колело с диаметър 190 м., ще се върти, за да създава гравитационна сила. Около колелото ще бъдат монтирани 24 отделни модула, оборудвани с най-необходимото - места за спане и отделни кухни. Архитектите на станцията не са забравили и за свободното време: ресторанти, барове и кино ще забавляват посетителите. На разположение на гостите ще бъдат също така и различни образователните програми.

Интериорът на хотела ще бъде направен с естествени материали и цветове. Представителите на фондацията се отказаха от футуристичния дизайн в полза на уютния декор, който би бил по-удобен за посетителите. „Естествените материали, топлото осветление, използването на меки материи и цветове ще помогнат на посетителите да се почувстват като у дома си", коментира Алаторе.

Предполага се, че някои хотелски модули ще се продават като частни резиденции, докато други са предназначени за отдаване под наем.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA