GRAZIA Travel гайд: Египет на въпросите

Кратък разказ за пътуване до впечатляващото Червено море и забележителните пирамиди.

Силвия Канин
Силвия Канин 24 август 2021

Фотография: Profimedia, личен архив

Вероятно ви е направило впечатление, че сякаш почти всички приятели от Facebook бяха в Египет. Причината е проста – цените на туроператорите за едноседмична ваканция в Египет – със самолетни билети, 4-звезден хотел и олинклузив преживяване – варират от 900 до около 2000 лв. на човек. Ако помислим внимателно, бързо ще стигнем до заключението, че седмица на брега на Червено море може да ни излезе по-евтино, по-обогатяващо и по-вълнуващо от ходене до любимите места на родното Черноморие.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-КРАСИВИТЕ ПЛАЖОВЕ В ЕВРОПА, КОИТО ДА ПОСЕТИТЕ ТОВА ЛЯТО

ХУРГАДА И ПОДВОДНИЯТ ЖИВОТ

Нашето пътешествие беше до Хургада – един от най-популярните курортни градове в Египет. Някога в миналото красивата дестинация била само малко рибарско градче, но забележителните брегове, кристалната вода и рифовете го превърнали в туристически център на екзотичната държава. Населението му днес е около 260 хиляди души, но туристите рядко остават в самия град. Огромните ризорти с по няколкостотин стаи и с поне по 8-10 басейна във всеки хотел са абсолютна норма. Те предлагат преживявания за всеки член на семейството. Най-недоволни са почитателите на добрия алкохол. В хотелите опцията алинклузив включва местен алкохол, който като за страна, която изповядва исляма, не е особено популярен и не е особено добър. Все пак има опции, в които да пиете вносни питиета. Една от най-лесните е да намерите правилния барман или сервитьор и да му дадете бакшиш. Да, в Египет всичко се случва с по няколко долара. 1 долар, за да те упътят до стаята ти, 1 долар, за да ти донесат минерална вода, защото не може да пиеш такава от чешмата, освен ако не си готов за много часове престой в тоалетната, 1 долар за това, че ти отсервират масата. Чувала бях за това колко добри били в обслужването, но моето впечатление беше по-скоро: има ли 1 долар – има обслужване, няма ли 1 долар – sorry, no service!

57

Едно от най-вълнуващите неща на пътуването до Хургада, а и до Шарм Ел Шейх – другата много популярна морска дестинация, е морето. Червено море е дом на впечатляващи морски видове. Там живеят почти всички риби на света, от огромни костенурки, през акули и дюгони, до делфини и дори най-отровната и грозна риба в света – риба камък, там има всичко. От основните целодневни активности, които е добре да си запазите, е разходката с яхта, която ви води до перфектните рифове за шнорхелинг или за по-напредналите – дайвинг. Усещането да си на сантиметри от риби, толкова цветни и нетипични, толкова вълнуващи като форма и големина, е уникално. Разбира се, инструкторите те съветват да не докосваш нищо и особено да внимаваш с най-цветните представители на морските обитатели. Дестинацията, към която яхтите се отправят след спирката за шнорхелинг, обикновено е Orange Bay. Пясъчен остров с кристалночисти води, които напомнят снимките от Малдивите, или казано по друг начин – мястото за Instagram кадри. Цялото това удоволствие струва на човек около 50 долара. Агенциите предлагат същата опция за шнорхелинг и пътешествие с яхта, но на нея ще бъдете с още около 30 души, докато местните предлагат по-ексклузивното прекарване, в което около 10 души наемате яхтата и цената е почти същата. Много важно е да се уверите, че местната компания или човек няма да ви излъже. Поискайте да видите яхтата, поискайте документ за предплатата, запомнете името на човека, на когото плащате, ако плащате предварително.

ЦЕЛОДНЕВНИ ЕКСКУРЗИИ

Не може да отидеш до Египет и да не видиш пирамидите, нали? Това си казвах още от първия момент, в който стъпихме в ризорта. Не мога да разбера защо хората биха пътували до тази страна, ако ще останат само в периметъра на хотела. Агенциите предлагат еднодневни екскурзии до Кайро и до Луксор. Когато казвам еднодневни, бих пояснила – това е един мнооого дълъг ден! Пътешествието ни до Луксор и Долината на царете започна в 5 сутринта, а за Кайро потеглихме в 2 вечерта. Автобусите бяха големи и с 50% капацитет, което правеше възможно всеки да се шири на две седалки. Пътуваше се спокойно, ако не гледаш как шофират хората по улиците. Не използват мигачи, не карат в права линия, което някак прави и съществуването на ленти по пътното платно напълно излишно. Всичко се случва посредством натискане на клаксона, но често не е ясно защо се случва и това действие. Шофьорът на автобуса е местен, разбира се, за да успее да се справи добре в ситуацията на пътя, а в автобуса освен гида има и охранител с пистолет. Това е задължително в Египет. Туристите трябва да бъдат охранявани. Звучи малко притеснително, но ни обясниха, че като цяло нищо страшно не се е случвало последните години.

Луксор е на около 5 часа от Хургада, а Кайро – на 8. В Египет се съмва към 4:30 сутринта, което създава интересно усещане, като да трябва да си буден макар да ти се спи. Автобусът минава през пустиня и камъни, хълмове и планини от скали. Всичко е като във филм. Когато се приближихме до Нил, всичко рязко се промени, стана зелено и красиво. Градовете, през които преминахме с автобуса, ме шокираха. Хората лежат по улиците, изглежда много мръсно, деца, кози и крави се къпят заедно в реката. Всичко изглежда нереалистично до степен, в която се чудиш: „Как успяват да живеят тези хора така? Имат ли здравеопазване? Защо не почистят пред домовете си?". Къщите са нещо средно между бараки, колиби и къщи без покриви със стърчаща арматура. Колите са сякаш по-стари от нас, а вътре се возят колкото се може повече хора. Сюрреалистично е. Сякаш от удобната седалка в автобуса с климатик си попаднал в друго измерение на реалността и ако слезеш от автобуса, ще заживееш друг живот. Уникално ме впечатлиха тези гледки и усещанията, които преминаваха през мен, докато бях със зейнала уста. Пътуването до Луксор ни отведе в Долината на царете, където са гробниците на почти всички владетели на Египет. Впечатляващо място. Планина с връх, който напомня връх на пирамида. Температурата там беше уникалните 50 градуса, а камъкът, който ни заобикаляше, правеше нещата още по-нажежени. Тази екскурзия на човек излизаше около 150 лв., а на място можеше да доплатиш няколко долара, за да влезеш в гробницата на Тутанкамон, където е и мумията на владетеля. Още от първата гробница умът ти експлодира от идеята колко старо е всичко това, колко усилия са вложени в него, колко комплексен и многопластов е всеки елемент. Луксор е дом и на най-големия религиозен комплекс в света – Карнак. Строежът му започва около 2000 г. преди новата ера, а самото му строителство, поддръжка и обновяване продължават също толкова – около 2000 години. Там 134 огромни колони разказват историята на владетелите на Египет. Впечатляващото място освен извънредно красиво е и много интересно за любителите на историята, а и е перфектно за тези, които преследват създаването на най-добрия кадър.

57

До Кайро се стига за около 8 часа. Хубавото беше, че тръгването в 2 вечерта накара всички да спим, и то доста дълбоко. Цената на човек отново беше около 150-190 лв. и смятам, че си струваше. Нямах търпение да влезем в Кайро. Исках да попия всяка гледка, до която стигне погледът ми. Градът е лудост, в него живеят около 10 милиона души, а в покрайнините му – още толкова. Много от сградите изглеждат пред рухване, други са наполовина рухнали, а в другата половина ясно си личи, че живеят хора. Екскурзоводът ни обясни, че много от хората живет незаконно в незавършени постройки. Преустройват ги и бутат стени в апартаментите и заради това често по новините съобщават за паднали сгради и загинали хора в тях. Сякаш египтяните по някакъв начин са арогантни към собствения си живот. Улиците на Кайро са огромни и колите летят по тях, ограниченията, които познаваме, там не съществуват. Както и сякаш не съществуват светофарите и пешеходните пътеки. Пешеходците там просто се хвърлят между колите, които пък не намаляват скоростта. Всичко изглежда като на косъм. Пирамидите са разположени в част на града, която не е особено богата и това си личи. Контрастът между огромните пирамиди, пустинята зад тях, Свинкса, туристите и местните, които се опитват всячески да ти продадат магнит или друг сувенир, е уникален. Не ми се иска да пиша всеизвестни факти от Wikipedia, затова и не го правя. Единственото, което бих казала за посещението до пирамидите, е, че си струва всеки час и всеки долар или лев. След докосването до магията им се отправихме към Музея на Кайро, в който погледнахме „очи в очи" маската на Тутанкамон, видяхме саркофазите му от злато, съкровищата му. Думите не стигат да опиша вълнението, което те облива, когато си сред толкова древни свидетелства за цивилизация, толкова велика във всеки аспект.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КЪДЕ ДА ПЪТУВАМЕ С НАЙ-ДОБРИТЕ СИ ПРИЯТЕЛИ?

Египет е приключение, пътуване не само към водите на Червено море или пирамидите, пътуване към себе си, пътуване към важността да задаваш въпроси и да поставяш съмнението на ключово място. Кой и как е построил пирамидите е добър въпрос, на който може би, за щастие, никой не може да отговори с абсолютна точност, и това ти става ясно, когато застанеш срещу тях и просто се вгледаш.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA