Санторини, където всичко е прекрасно

Където изпращаме слънцето... и където потъпваме в дълбоката синя прегръдка на морето.

Невена Дякова
Невена Дякова 05 септември 2021

Не съществува човек, който да не е попадал на снимка от Санторини. Може би най-популярният гръцки остров от групата на Цикладите, познат с терасовидното разположение на белите сгради, сините покриви на църквите и зашеметяващите залези, е резултат от вулканично изригване, случило се 1600 г. пр. Хр. Погледнат отгоре, Санторини наподобява несъвършен полумесец, но ако не се възползвате от кратка екскурзия с хеликоптер, може да се любувате на формите му от прочутата Калдера, отговорна за появата на езикови клишета като „спираща дъха гледка".

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ИЗЦЯЛО В БЯЛО, МИКОНОС TRAVEL ГАЙД

57

Имайте предвид, че Санторини няма да ви спечели с красотата си от летището, което се намира в северозападната част на острова. Няма и да избърза, разкривайки ценните си придобивки, докато не стигнете до Ия или Имеровигли – най-живописните поне за мен селища там. Но веднъж докоснали се до него, завинаги ще въздишате по магнетичното му присъствие между останалите парчета земя в Егейско море и ще поискате да останете по-дълго от предвиденото. Ето най-важните неща, които е хубаво да знаете, преди да резервирате билет за пътуване до наречения в чест на св. Ирина остров:

57

МАРШРУТЪТ?

Имате няколко опции. Директен полет от София с WizzAir, която това лято предлага цели 5 дестинации до островните бижута на Гърция (включително Родос, Миконос, Закинтос и Корфу), да летите до гръцката столица и да хванете вътрешен полет или ако сте по-авантюристично настроени, да пътувате с автомобил и да се качите на ферибот от Атина до Фира. Аз лично препоръчвам директния полет от София, който да комбинирате с rent-a-car опция, за да разполагате с 24/7 възможност да разгледате и най-отдалечените от мястото ви на престой кътчета от Санторини.

57

КЪДЕ ДА ОТСЕДНЕТЕ?

Искате да пътувате икономично?

Фира – столицата на Санторини, е вашето място. Динамична, обсипана с разнообразни опции за хапване и питие, но също труднопроходима поради огромния брой туристи и тесните улички, с аромат на пресни фекалии (прочутите санторински магарета са много повече тук и много по-често преминаващи по улиците), Фира е препоръчителна, ако сте по-млади или пътуващи в голяма и шумна компания. С цени на хотелска стая до 5 пъти по-ниски от тези в конкурентните Ия и Имеровигли, тя ще ви предложи вход към Санторини, без да обрича на фалит банковата ви сметка. Тук се намира и т.нар. cable car, добил статут на туристическа атракция кабинков лифт, който откарва пасажерите от круизните кораби до сърцето на града.

57

Искате да усетите Санторини като от картичка?

Отидете в Ия, без да се замисляте и без да съжалявате за похарчената за хотел от по-висок клас сума. Ценовият диапазон там варира и винаги може да адаптирате избора към личните си финансови възможности. Повечето хотели и Airbnb настанявания се намират на Калдерата, а локации от западната страна на градчето, от Замъка до прочутите мелници, ще ви осигурят директна гледка към превърналия се в запазена марка на Санторини залез. Ако предпочитате много повече уединението и дистанцията от шума на най-централните ресторанти и държите гостите на съседен хотел да не надзъртат към шезлонга на терасата ви, резервирайте хотел в източната периферия на Калдерата. Тя е само на минута разстояние от централната алея и ще се превърне в оазис за ценителите на личното пространство.

57

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕГИПЕТ НА МНОГОТО ВЪПРОСИ

Имате неограничен бюджет?

Късметлии! Веднага се насочете към Имеровигли. Най-изтънченото, най-бяло, най-високо разположено селище на острова открива невероятни гледки към залеза и неслучайно тук се намират хотели и ресторанти от най-висок клас. Близостта до Фира и Ия, на практика Имеровигли е точно по средата между двете градчета, го превръща в чудесна опция за разходка в стил „Кварталът на богатите", дори да отскочите дотам само за няколко часа и да си направите тематична фотосесия.

57

КЪДЕ ДА ПЛАЖУВАТЕ?

Важно е да отбележим, че Санторини не е място, на което ще откриете златисти пясъци и тюркоазеносини води. Плажове има, но те ще ви спечелят по-скоро с оригиналността на скалните образувания наоколо и ще се превърнат в чудесен бекграунд за снимка. Най-красивите по мое мнение са: The Red beach – дължащ името си на внушителна червена скала над морето, Vlychada (Влихада) – наричан още Лунният плаж поради физическата прилика на скалната верига с лунния пейзаж, Perissa, известен още като The Black beach, поради черната си пясъчна настилка, където се намират прекрасни beach барове и ресторанти.

57

КЪДЕ ДА ВЕЧЕРЯТЕ?

Опциите са стотици и отново обвързани с бюджета ви. Хубавото на Санторини е, че предлага както fine dining и традиционна кухня, така и възможността да си приготвите вечеря сами, тъй като в близост винаги ще има поне един супермаркет. В случай че сте отседнали в по-добър хотел, препоръките ще са оформени в специална книжка при самото пристигане, а резервацията ще направи служител от рецепцията. За най-тренди ресторантите на Санторини – като The Athenian House, намиращ се в Имеровигли, ще ви е нужна резервация и предплата на човек най-малко седмица преди датата, на която сте букнали вечерята. Известните с откритите си в посока залеза тераси ресторанти обичайно предлагат два часови диапазона на гостуване – преди залез и след залез. Колкото и примамливо да звучи обаче да наблюдавате оттам красивото природно явление, внимавайте да организирате пристигането си след 7, дори 7:30 ч., за да избегнете непоносимата жега, особено в активния сезон юли–август.

57

КАКВО ДА ПРАВИТЕ В СВОБОДНОТО СИ ВРЕМЕ?

Резервирайте екскурзия с яхта или катамаран за вас и половинката ви! От Santo Sails ще се погрижат да получите автентично, романтично и луксозно преживяване в открито море.

Направете си професионална фотосесия! Абсолютно клише, но и поради този факт напълно струващо си усилията. Дори да не искате снимки с феерична червена рокля на фона на драматичните гледки наоколо, не пречи да наемете фотограф, който да запечата красиви кадри на вас и човека, с когото пътувате.

57

Поръчайте си плато с местни разядки и сирена и изпийте бутилка шампанско на терасата на хотела, където сте отседнали. Не пречи да жертвате една вечеря навън в името на малко уединение и романтика, след която ще може директно да се приберете в стаята си. От Santorini Boxes ще ви помогнат с избора на красиво оформени плата от сладки и солени опции.

Посетете винарна! На Санторини се намират едни от най-добрите винарни в света и ден за дегустация на местните вкусове ще се превърне в черешката на тортата на посещението ви. Ако като мен сте отседнали в Ия, заложете на близката винарна Sigalas, носител на не една и две награди заради отличните вкусове на вината си.

Фенове сте на хайкинга? Санторини е перфектното място за вас. Дългата 10 километра пътека между Ия и Фира ще ви спести необходимостта от пътуване с градския транспорт, като предложи на избралите пешеходната версия безумно красиви гледки към безбрежната морска шир.

57

КАКВО ДА НЕ ПРОПУСКАТЕ?

Лятото е посветено на отворените обувки, но стръмните улици и стъпала на острова ще вземете много по-лесно с чифт удобни кецове.

Шапка – задължителен елемент за активния сезон, шапката може да ви спаси в най-горещите часови диапазони на деня. Дори да не сте фенове на този аксесоар, жегите на острова ще ви принудят да посетите местния сувенирен магазин, за да се сдобиете с такава.

• Добра слънцезащита – и да не изберете да плажувате, винаги преди разходка сутрин нанасяйте слънцезащитен крем върху тялото и по-висок фактор върху лицето.

57

Обемна раница с обособено място за още по-голяма бутилка вода. Хората, които ме познават, ще кажат, че не консумирам достатъчно от тази течност, но горещото време на острова ме караше да пия до 2–3 пъти повече вода от обичайното. Високите температури ще дехидратират тялото ви, така че винаги имайте запаси от нея наоколо.

В случай на здравен проблем посетете сайта pill in trip, за да намерите местната версия на лекарството, което ви трябва. Имайте предвид, че в някои от местните аптеки предлагат възможност да си направите антигенен тест със сертификат, ако се изисква при влизане в страната, от която пътувате.

Фотография: Личен архив

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA