Няколко трика за евтина лятна ваканция

Планирайте лятната си почивка според бюджета, с който разполагате.

Ася Иванова
Ася Иванова 17 юни 2023

Фотография: Pexels.com

Лятото е сезонът за релакс, коктейли под слънчевите лъчи и безкрайни купони. Но също така е и най-скъпият сезон, наравно със зимните приключения.

И в края на краищата рискувате да станете жертви на неистовото вълнение на сезона и да пропуснете последващите ефекти, които има върху портфейлите ви. Но няма нужда от стрес. С малко подготовка все още можете да получите пълноценно изживяване, без сметката ви да остане на минус. Ето как:

ПРОВЕРЕТЕ ФИНАНСИТЕ СИ

За да сте сигурни, че сте финансово подготвени за лятото, първо трябва да знаете с какво разполагате. Направете инвентаризация на текущото си финансово състояние, като изчислите общата сума на вашите ежедневни разходи, всеки кредит, който имате за изплащане, и това, което отделяте като спестявания или инвестиция. След като получите число, го извадете от сумата с доходите ви. Това ще ви даде обща представа колко пари ще ви останат за харчене.

Освен това отделете време, за да разгледате по какъв начин харчите парите си по принцип. Може да разгледате извлечения по кредитни карти, сметки, разписки и банкови извлечения, за да разберете къде точно отиват парите ви. По този ще може да измислите по-ефективни начини да пренасочите парите си и да ги вместите в плана си за летни разходи.

лятна ваканция

МАЛКИ ПРОМЕНИ В НАЧИНА НА ЖИВОТ

Като преразгледате разходите си, вижте в кои насоки може да спестите. Ако сте запален читател, възползвайте се от местната библиотека, или пък заложете на аудиокниги. Носете си храна от къщи. Правете си домашно кафе. Анулирайте членството си във фитнеса и заложете на тренировки у дома. Или пък в близкия парк. Всяка малка промяна може да ви спести доста разходи, които да насочите към спестяванията за морската ви ваканция.

ФИНАНСОВ ДЕТОКС

Ако ви е трудно да спестявате в дългосрочен план, може да се тренирате с т.нар. финансов детокс. Това е един страхотен начин да подобрите уменията си за бюджетиране и да спестите малко повече преди лятото. За целта напрвете прочистване на разходите за седмица или две. През това време се въздържайте от харчене на пари за всичко друго, освен за най-необходимото. Това е мстрахотен начин да предизвикате себе си и да станете по-умели в боравенето с парите и неволно ще ви научи да си създадете по-здравословни парични навици. Освен това ще отвори очите ви за всички ненужни покупки, които сте правили през годините. повявайте ни, това наистина действа.

ПОГЛЕДНЕТЕ ЗАПИСКИТЕ СИ

Проверете календара си за всички предстоящи събития и тържества, на които евентуално ще присътвате. Рождени дни, сватби, бебешки тържества са все поводи, предполагащи харчене на повече пари. Ако планирате предварително финансите си в тази посока, това ще предотврати всякакви нежелани изненади в последната минута. По този начин ще направи планирането на летния ви бюджет много по-лесно. Подреждането на всичко сега не само ще улесни бюджетирането, но и ще ви даде по-добра представа колко ще трябва да похарчите, когато всичко е планирано предварително.

лятна ваканция

ПРОМЕНИ В СЕЗОНА

Точно както тенденциите при грима и модата се сменят всеки сезон, така е и при бюджетите. След като изпълните стъпките, споменати по-горе, можете да започнете да планирате летния си бюджет. Това ще замени текущия ви план за бюджетиране и можете да го направите на ръка, на електронна таблица или шаблон или чрез приложение за бюджетиране, като Goodbudget или Mint. Ключови неща, които вашият летен бюджет трябва да включва са достатъчно пари, за да покривате разходите си с лекота, вноски за спестявания и кредити, разходите за всякакви планирани събития или тържества, както и малко пари настрани, които да се използват за непланирани изненади.

ПЛАНИРАЙТЕ ЗАБАВЛЕНИЯТА

За да се радвате на готино лято с множество забавления и летни дейности, си направете план с различни бюджетни дейности. Потърсете всички предстоящи летни събития – като фестивали на изкуствата, улични разходки, карнавали и т.н. – случващи се там, където живеете или в близките до вас градове. Много от тези видове събития обикновено са безплатни или много евтини. Посещението на обществени плажове, паркове или туристически пътеки също са забавни и евтини начини да се насладите на летните дни. 

Друг страхотен вариант е да се насладите на комфорта на собствения си дом. Какво по-хубаво от това да се отпуснете в спокойната атмосфера на сезона с бутилка розе, дъска със сирена и разядки и плодове в компанията на добри приятели. Или пък се насладете на пица и шампанско и гледайте залеза. Когато времето е хубаво, възможностите са безкрайни.
 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA