Най-известните дестинации в България, свързани с историята

21 юли 2023

Фотография: Profimedia

България е една от най-красивите страни на Балканския полуостров. Със своята прекрасна природа и възможности за туризъм тя привлича множество посетители от цял свят. Разнообразието от културни и исторически забележителности превръщат страната в уникална дестинация, която предлага на посетителите си истинско пътешествие във времето. Специалистите на туроператор boiana-mg споделиха за тази статия някои от най-популярните туристически дестинации, които са свързани с нейната история.

ПО СТЪПКИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

Ето някои от водещите туристически дестинации, които тези, които пътуват до България, определено си заслужава да посетят:

00

Велико Търново

Разположен върху първите възвишения на Предбалкана, между Стара планина и Дунавската равнина, Велико Търново е едно от най-добрите места, на които може да почувствате полъха на българската история. Известен е като "Столицата на Второто българско царство" и впечатлява със своите исторически забележителности, църкви и старинни улички, живописно извити в старата част на туристическия център. Царевец – средновековната крепост, която бди над града, е важен символ на българската гордост и съпротива и забележителност, която не бива да се пропуска. Друга интересно място, където може да видите как майстори създават уникални предмети от дърворезба и други занаяти, е т.нар. Самоводска чаршия, или Улицата на занаятите.

00

София

Един от най-старите градове в Европа, днешна столица и водещ административен център на България, е София. На повече от 7000 години, тази туристическа дестинация представлява истинско съкровище за любителите историци. Предлага голямо разнообразие от забележителности, музеи и галерии, които разказват за живота и културата на българите през вековете. В Археологическия музей може да видите богата колекция от артефакти, а един от най-старите християнски храмове в света е църквата Света София.

00

Пловдив

Пловдив е изключително популярна туристическа дестинация, която събира туристи от цял свят. Градът е наситен с културни и исторически забележителности, които са притегателна сила за туристите. Широко известен е със своя Античен театър, който е един от най-запазените древни театри в света. И до днес той е предпочитана сцена за различни изяви и културни събития. Пловдив е уникално съчетание от култура и архитектура, които са съсредоточени в Стария град. Там посетителите може да се полюбуват на интересни места, къщи от Ренесанса, крепости и калдъръмени улици, които разкриват миналото на това селище.

Богатството от древни паметници и крепости, етнографски комплекси и градове, обгърнати от мистика и легенди, са местата, които пазят духа и културата живи.

00

КРАСОТАТА И МИСТИЧНОСТТА НА ПЛАНИНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Планините предлагат невероятна комбинация от естествена красота и богата история. 

Родопите – мистика и култура

Планински масив, който е прекрасна дестинация, любима на местни и чуждестранни туристи. Родопите имат своя глас и своя идентичност, които пленяват всеки стъпил по тези места. Тук се разкриват уникална природа и богатство от традиции. В Родопите е разположен град Батак, който е белязан навеки от едно от най-ключовите събития в България – Априлското въстание. В църквата "Св.Неделя” може да разгледате документи, предмети и фотографии, които описват събитията в хода на въстанието и разказват за разтърсващи моменти, които спират дъха.

00

Стара планина – стражът на историята

Тази планинска верига пресича цялата територия на страната от запад на изток. Тя е била поле, а и сценарий на важни исторически събития. Понастоящем е дом на много забележителни туристически дестинации, от които – Трявна, град на изкуствата, познат със своята дърворезба и старинни къщи. Дряново в област Габрово е друго възрожденско кътче, в което се намира една от най-красивите пещери в България – Бачо Киро, а също и Дряновския манастир, който целогодишно събира посетители от близо и далеч. 

Посещението на тези места предоставя уникална възможност да се сблъскате с миналото на страната, докато се наслаждавате на великолепните пейзажи, напомнят от Boiana-mg.bg.

00

ИСТОРИЯТА ОТ БРЕГОВЕТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ

По българското Черноморие се намират още интересни дестинации, които носят шепот от миналото. Красивите морски туристически центрове, Варна и Бургас, предлагат уникална смесица от култура, красиви плажове и исторически забележителности. Варна е наричана още "морската столица" на България и представя на своите гости множество музеи и находки. Бургас има богата история, която включва древния град Анхиало.

Преди да потеглите към тези прекрасни туристически дестинации, помислете за своята сигурност и обмислете възможностите, които предлагат различните туроператори. Приятно пътуване!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA