Учените потвърдиха: има диета, която наистина изгаря опасните мазнини

Изследователският екип, ръководен от проф. Айрис Шай от университета „Бен Гурион” в Негев, Израел завърши продължителното си проучване. Лекарите измериха количеството на мазнините около органите с помощта на ядрено-магнитна томография , като оцениха ефекта върху тялото от дневния прием на храна и упражненията. Може би е открил идеалната диета, която не само намалява теглото, но и е полезна за здравето.

В изследването на ефекта от различните диети върху количеството мазнини в организма участваха 278 пациенти със затлъстяване. Използвайки магнитен резонанс, учените измериха телесните мазнини преди, по време и след 18-месечния експеримент. Екипът оцени ефекта от различните диети върху разпределението на мазнините в организма.

Средиземноморската диета с ниско съдържание на въглехидрати намалява мастните натрупвания в черния дроб, сърцето и панкреаса по-добре от другите диетични режими.

Другите диети с ниско съдържание на мазнини и с подобни калории водят до сходна загуба на тегло, но не за сметка на висцералната мазнина, посочват авторите. Също така, проучването показва, че умерените физически упражнения намаляват количеството на висцералните мазнини в стомаха.

Екипът регистрира значително намаление на мазнините в черния дроб с 30%, в областта на сърцето с 11% и на висцералните мазнини с 25%. Мазнините в панкреаса и мускулите намаляха само с 1-2%.

„Намаляването на мазнините в черния дроб е най-добрият показател за дългосрочно здраве. По-рано се смяташе, че трябва да се залага на намаляването на висцералната мазнина”, казва ученият Даниел Абрахам.

Известно е, че високото съдържание на мазнини в черния дроб увеличава риска от развитие на метаболитни заболявания, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Друго проучване наскоро потвърди и ползите от средиземноморската диета. Тя намалява смъртността с 25%, дори ако човек е решил да се придържа към такава диета вече в напреднала възраст.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA