До 2040 г. човечеството ще премине към изкуствено месо

Изкуственото месо се появи на пазара съвсем наскоро, но търсенето му бързо нараства. Потребителите са привлечени от възможността да продължат да ядат пържоли и хамбургери, без да чувстват разкаяние поради неетичното отношение към животните и емисиите на парниковите газове.

Според доклада на консултантската компания A.T. Kearney, тази тенденция ще доведе до факта, че след 20 години 60% от световния пазар на месо ще бъдат растителни аналози и месо от епруветки.

Още днес такива компании като Beyond Meat, Just Food и Impossible Foods предлагат продукти, които не се различават от истинското месо, а се произвеждат от растения. Интерес към тях се проявява не само от обикновените купувачи, но и от инвеститори, които са инвестирали около 1 млрд. долара в производството на месо от зеленчуци.

Други производители експериментират с месни продукти, отгледани от клетъчни култури в лаборатория. Тестовото месо все още не е готово за навлизане на пазара, но веднага щом това се случи, потребителите бързо ще го дегустират, казват анализатори. Причината е, че тези продукти теоретично позволяват копирането на вкуса и структурата на истинското месо много по-добре от растителните аналози.

Обемът на пазара за истинско месо сега възлиза на трилиони долари, така че традиционните производители може да не се тревожат за намаляващите печалби. Все повече и повече хора гледат на животновъдната и месната индустрия като на ненужно зло. Това означава, че победата на изкуственото месо над обичайното е само въпрос на време.

Яденето на червено месо вреди не само на околната среда, но и на човешкото здраве. Според ново проучване, отхвърлянето на говеждото и свинското месо може значително да намали риска от преждевременна смърт. Най-добре е такова месо да се замени с ядки и риба, смятат учените.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA