Oрторексия - манията по здравословното хранене

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 23 август 2019

Всички сме чували за хранителните разстройства анорексия и булимия. Но по някаква причина малцина говорят за друго подобно заболяване - орторексията. Този термин означава мания по „качествената" храна: „чистото" хранене се превръща в основна цел на човека и таи натрапчива идея започва сериозно да се намесва в други аспекти на живота. Интересното е, че терминът е въведен от американския лекар Стивън Братман през 1997 г., но той е най-подходящ за ситуацията в наши дни, когато навсякъде самопровъзгласили се експерти тръбят за необходимостта да следим всяка своя хапка.

Тази диагноза не е клинично признат термин и следователно не се счита за отделно хранително разстройство. Това означава, че човек, който се обърне с подобни симптоми към лекар, няма да бъде официално диагностициран, въпреки че ще има очевидна проява на орторексия. Но има начин да си помогнете. Основното нещо е да не оставяте без внимание тревожните признаци, намекващи за развитието на болестта. А именно:

  • Прекарвате значително време в обмисляне и планиране на храненето и диетата, както и в четене на „здравословни" блогове.
  • Спазвате строги правила по отнощение на храните и имате обширен списък с храни, които няма да си позволите да хапнете дори и в умерени количества.
  • Вашите правила влияят на настроението ви. Нарушаването на някое от тези правила води до силно безпокойство, стрес или чувство за вина.
  • Хората, които са близо до вас, забелязват вашите крайности. Правилата ви за хранене са по-екстремни от тези на повечето ви приятели и може би те постоянно се коментират от близките ви.
  • Разделяте продуктите на „добри” и „лоши”. И се страхувате, че хапването дори на малко количество „лоша" храна ще се отрази негативно на теглото или здравето ви.
  • Храната влияе и на вашето поведение. Например опитвате се да избягвате ситуации, в които ще трябва да ядете храна, която не искате.

Разпознавате ли се в няколко (или дори във всички) точки? Прегледайте хранителните си навици и научете как да се отнасяте към храненето по по-лежерен начин. В противен случай лесно можете да стигнете до нервни сривове.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA