Потвърдено: растителните протеини удължават живота и пазят здравето

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 04 септември 2019

През последния половин век хората средно започнаха да ядат два пъти повече месо. Сега тенденцията се променя: все повече изследвания свързват употребата му със здравословни проблеми. А японските изследователи откриха, че отказът от месото и заместването му с растителни протеини намалява риска от смърт. Работата е отнела на учените цели две десетилетия.

Екипът проследява здравословното състояние на 71 000 японци. В зависимост от съотношението на растителния протеин в храната, те са били разделени на пет групи.

Анализът на данните показа, че хората, които консумират максимално количество растителни протеини, като боб, нахут и ядки, имат най-ниския риск от смърт сред връстниците си. Вероятността да умрат по време на изследването е била с 13% по-ниска от тази на участниците, които са яли най-малко растителни храни, предпочитайки месо. Вегетарианците и „почти вегетарианците" остават здрави по-дълго - например рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания за тази група е с 16% по-нисък.

Освен това, замяната на само 4% от месото с растителни протеини намалява риска от смърт от всяка болест с 46%, а от рак - с 50%. Отказът от месо в полза на рибата дава същия ефект.

Това проучване далеч не е първото, при което консумацията на месо се свързва с повишения риск от смърт. Повечето от тези проучвания обаче са проведени на запад, където традиционно хората ядат много животински протеини. Изследването на японските учени показва, че увеличаването на дела на растелините храни в диетата е полезно, дори когато населението по традиция яде сравнително малко месо.

Още днес такива компании като Beyond Meat, Just Food и Impossible Foods предлагат продукти, които не се различават от истинското месо, а се произвеждат от растения. А наскоро KFC пусна пробно в една от веригите си хапки и крилца от изкуствено пилешко месо.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA