Колко захар можем да поемаме дневно?

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 29 ноември 2019

През последните няколко години специалистите по хранене и уелнес обявиха истинска война на захарта. Всъщност, добавената захар осигурява на тялото калории, но има минимална хранителна стойност. В бъдеще това може да повлияе на метаболизма, да доведе до наднормено тегло и заболявания. Повечето хора злоупотребяват със сладкишите, докато други се опитват да контролират тази привързаност. Колко захар може да се консумира без вреда за здравето и тялото?

Изберете правилната захар

Важно е ясно да се разбере разликата между добавената захар и натуралната. Най-добре е да направите избор в полза на натуралните сладки храни: плодове, мед, сиропи. Например фурмите едва ли са по-малко сладки от шоколадовите бонбони, но съдържат и много микроелементи и фибри. По-добре е да откажете бялата захар напълно и да я замените с ерусалимски артишок или сироп от агаве. Продуктите с добавена захар също е желателно да се ограничат.

Твърде много захар

Средно човек изяжда 19 чаени лъжички захар на ден, което е около 300 допълнителни калории и е еквивалентно на обилна и балансирана вечеря. Уви, злоупотребата със съдържащи захар храни е много често срещано явление. Отчасти заради това е толкова трудно да се овладее ситуацията, защото всички около нас просто консумират десерти, плодови йогурти, зърнени храни, подсладени газирани напитки и много други.

Колко захар можем да ядем на ден?

Много е трудно еднозначно да се отговори на въпроса за допустимото количество захар на ден. Поради характеристиките на всеки организъм, някои хора могат да ядат захар без особени последствия, докато други трябва да я избягват, доколкото е възможно.

По данни на Американската сърдечна асоциация, максималното количество добавени захари, които трябва да ядем на ден, е както следва:

Мъже: 150 калории на ден (37,5 г. или 9 чаени лъжички);

Жени: 100 калории на ден (25 г. или 6 чаени лъжички).

Много експерти смятат също, че захарта не трябва да надвишава 10% от дневния прием на калории. За човек, консумиращ 2000 калории на ден, това ще бъдат 50 грама захар или около 12,5 чаени лъжички. Здравият, активен организъм може лесно да се справи с толкова много захар. Но е важно да се отбележи, че не е необходимо да добавяте захар към храненето: колкото по-малко я консумирате, толкова по-добре.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA