Модните дизайнери, вдъхнали нов живот на изкуството

25 септември 2020

Поговорката гласи, че великите умове мислят еднакво, но какво се случва, когато великите умове допринасят за гениалността на други такива? Добре познат факт е, че в историята на изкуството безброй артисти са черпели вдъхновение от свои съмишленици и са продължавали наследството чрез опознаването на чуждото творчество.

Тази тенденция е в сила и на модния терен, където изяществото оживява и събира погледите на ценителите. Ясно е, че примерите са многобройни, затова поставяме фокуса върху някои от тях. Разбира се, залагайки на палитрата на уважавани художници и иглата и конеца на звездните дизайнери.

2872

Без да го подлагаме на никакво съмнение, картините на символиста Густав Климт са едни от най-възпроизвежданите творби, които години наред успяват да задържат вниманието на хората на изкуството. През 2013-а Alexander McQueen представя своята пролетна колекция, която е повлияна от бунтара на музикалната сцена Дейвид Бауи и австрийският представител на символизма.

Богатата на орнаменти картина на Климт „Изпълване" става причина за създаването на дългата черна рокля със сребристи детайли от резортната колекция. И в случай че черният цвят не се връзва с пъстрия стил на Климт, то определено трябва да видите изпълнения с цветово разнообразие гащеризон, вдъхновен от богатия на орнаменти „Портрет на Фредерике Мария Бир".

88

И като заговорихме за цветове, не може да не споменем безспорните крале на палитровото разнообразие – Джеръми Скот и Пикасо. Преди година Седмицата на модата в Милано стана домакин на невиждано до онзи момент шоу, в което ексцентричният дизайнер буквално съживи произведенията на също толкова ексцентричния испански художник.

Абстрактните форми, присъщи за Пикасо, украсиха визиите на модели като Джиджи и Бела Хадид, Кая Гербер и Ирина Шейк. „Момиче с мандолина" и „Момиче пред огледалото" са само две от имената на картините, послужили за вдъхновение на американския творец, а кулминацията на шоуто настъпи, когато моделът Кара Тейлър дефилира в нещо повече от облекло. Погледите на публиката бяха отправени право към оживялата картина в рамка, която, въпреки непрактичната си форма, печели одобрението на модните гурота.

85

Най-известната колекция на самия Ив Сен Лоран пък е „Колекцията Мондриан". Тя е създадена през далечната 1965-а година и е вдъхновена от произведенията на няколко модернисти, един от които е Пийт Мондриан. Вниманието, което печелят шестте коктейлни рокли а ла „Копозиция в червено, синьо и жълто" са и причината колекцията да носи това име.

Интересното е, че роклите не са щамповани, а вместо това всеки цвят е отделно парче плат. А какво ли го е провокирало да се потопи в света на холандския гений? Говори се, че тази интересна идея се ражда след като майката на дизайнера му поднася коледния си подарък, а именно книга за Мондриан.

465

Завършваме с една от най-артистично наситените колаборации в модната индустрия. През 2017-а американският артист Джеф Кунс и Louis Vuitton обединяват сили и създават разнообразни модели чанти с картини на художници, творили в различни времена и различни стилове. Да Винчи, Рубенс, Търнър, Моне и Ван Гог са някои от имената на гениите, чиито картини украсяват класния аксесоар на луксозния бранд.

В интервю с New York Times Кунс споделя, че тази колекция е продължение на старанието му да премахне йерархията, прикачена към изящното изкуство и майсторите от миналото. И въпреки че едни от първите критики, които дуото получи за своята работа, гласяха, че чантите наподобяват тези, продаващи се в магазините за подаръци в музеите, голям брой от моделите са напълно разпродадени.

Текст: Божидара Вътева

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA