Let's Play... дизайнерското събитие, което ще ви очарова

26 май 2021

Темата на предстоящото лятно събитие на ИВАН АСЕН 22 този път е с графична насоченост, вдъхновена от класическите игри шах, карти, домино и др., като строгите черно-бели контрасти се пречупват чрез ярки цветове. Допълнително вдъхновени са филми и сериали, в които тези игри присъстват, и модата стил-иконите на съответния период, който пресъздават.

Let`s play... CHESS with „The Queen`s Gambit”!
Инспирации са строгите, леко „послушни” облекла на Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) в стила на 50те и 60те години, с ясни графични контрасти, линии, десени на (цветно) „шахматно” каре, детайли в контрастен цвят.

Let`s play... CARDS with „Alice in Wonderland”!
Сюрреализъм, ретро-цирк, vintage-clowns… романтични и историзирани детайли, съчетани с графични елементи (дантели/ажури, тюл, волани, плисе + раета, ромбове,...) са допълнителни посоки за вдъхновение.

kk

OP-ART & FASHION:
Ще работим с оптически илюзии, създаващи движение, заблуждаване на окото, мимикрия, вибриращи графични десени, съчетаване на различни по вид и големина геометрични мотиви, „разпадане” на линеарност, „продължение” на графичен десен в 3-Д-материал.

Цветовата гама включва черно-бяла графичност + ярък цвят, както и цветни графики, mix & match на различни графични и флорални десени в близки пъстри цветови комбинации, пачуърк от ситни и едри карета+дюс, плисирано цветно каре...

kk

В изложбата участват дизайнерите Prototype 23, Jar & Jam, nelmit, OFF Limits, Vintage Sofia, Love Annabels by Evgeni Petkov, Георги Флоров, Динка Касабова, Инна Габровска, Диляна Иванова, Милена Начева, Славина Петрова, Радостина Клинкова, Полина Сотирова, Анелия Антова, Юлияна Янъкова.

Авторски бижута ще представят Велислава Божинова, KENNA Jewelry, Гергана Труканова, Five Seasons.

Конкурсът за „Нови имена” в настоящото издание спечелиха Стиляна Джонгова и Вяра Иванова.

Стиляна Джонгова
открива още в гимназията за приложни изкуства страстта си към текстила, а след това специализира в текстилния дизайн за моден бранш в НХА.  Създава колекции от облекла в лимитирани бройки с авторски десени. Разработените от нея десени и модели за LET´S PLAY!  са вдъхновени от картите за игра и оп арт.  Десените са представени като игра на въображението и създават илюзии. Цветовата гама е в черно-бялата графичност, съчетана с ярки цветове, които вибрират и заблуждават окото.   
За Стиляна, изкуството е игра, начин за опознаване на света, свобода.  

Вяра Иванова
завършва специалност „Метал” в Националната гимназия по приложни изкуства в София, а в НХА придобива бакалавър в специалност „Изкуствознание". Защитава магистърска степен към специалност „Метал" на НХА със серия концептуални бижута.

В работата си постига своеобразна амалгама между дизайна на 20.век и съвременните форми на бижутерията. Възхищава се на работи на постмодерните и съвременни скулптори, интерпретирани в серията й медни и сребърни бижута, повлияна от монументалните и минималистични творби на френския скулптор и художник Бернар Вене. За LET´S PLAY!, Вяра се спуска в естетиката от средата на миналия век, както и на Ар деко като влияние за създаването на серия бижута с нетрадиционни техники и материали като плексиглас, месинг, сглобка чрез нитове. Контрастът между черното и бялото е допълнен от месингови елементи, а формите са изцяло геометрични.

Интериорно оформление: Диляна Иванова
Графичен дизайн: Георги Флоров
Снимки: Петър Тановски
С участието на: Ирмена Чичикова
Стайлинг и сет-дизайн: Анелия Антова, асистент: Анна Рангелова
Грим: Арина Митева
Коса: Станимир Барутчиев- Миро

Дизайнерската изложба "LET´S PLAY!" се реализира с финансовото съдействие на Hационален Фонд „Култура” по програмата „Подкрепа на частни организации `20”.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA