H&M и Mugler изпращат любовно писмо към тялото ни

Подписват го Кейси Кедуолъдър и Ан-Софи Йохансон, които споделят всичко за вълнуващата колаборация в специален разговор с GRAZIA България.

Фотография: H&M

Моментът, в който H&M обяви името за следващата си дизайнерска колаборация, тази година дойде изненадващо, но ни остави с отворена уста. Mugler. Точно така, онзи Mugler, който налага различните стандарти в индустрията още от 70-те и който Кейси Кедуолъдър направи фаворит на младата публика. Същият Mugler, който издигна в култ кожените връхни дрехи, саката с нестандартни кройки, клиновете и бодитата. Който облече цяла артилерия холивудски икони като Дуа Липа, Бионсе, Doja Cat и Ким Кардашиян.

Всъщност партньорствата на H&M винаги са били интересен момент от модния календар. Има ги опашките, страха дали някой няма да вземе твоя размер под носа ти, дали достатъчно бързо ще въведеш данните от картата си. Има го и желанието да се сдобиеш с цялата колекция, защото така запазваш мястото си в историята. Както ще стане ясно от специалния разговор на GRAZIA България с творческия съветник на H&M - Ан-Софи Йохансон и самия Кейси Кедуолъдър. О, и защото подобни случвания пренаписват правилата на бизнеса, а той, така или иначе, често има нужда от свежа кръв.

Mugler H&M

"Винаги мислим внимателно какво е правилно в момента, кой дефинира съвременния моден пейзаж. Правим го още от началото с Karl Lagerfeld през 2004 г. Хората ще се изненадат колко много дискусии включва всеки проект", споделя Ан-Софи Йохансон. "Говорим в студиото и обсъждаме кой е най-подходящият избор. Този път всички идваха при мен и ми казваха Mugler! Обичаме да предлагаме разнообразие на нашия клиент и търсим най-добрия начин да демократизираме модата."

Това се случи след колаборациите с Comme des Garçons, Maison Martin Margiela, Marni, Versace и Simone Rocha. Това ще се случи и с Mugler.

Напоследък креативният екип на марката директно нокаутира скучното, познатото, баналното. Върви смело напред с визуални аспекти, които пренасят в друга вселена и осигуряват съвършената синергия между това, което носим и това, което виждаме, чуваме, усещаме - особено при голямото видео за кампанията, хвърлящо ни директно в света на Mugler H&M.

"Наистина съм горд. Виждам кампанията, както казваш ти, като почит към света на Mugler и връзката на къщата със звука, движението, танца и театралността", уточнява творческият директор на бранда - Кейси Кедуолъдър. "Имаме история с музикални таланти и артисти от началото преди 50 години, продължаваме и досега. Музиката е голямо вдъхновение за мен като дизайнер."

Кедуолъдър се влюбва в идеята да съживи любима стара песен. Затова казва "да" на римейк на хита на Stardust от 1998 г. "Music Sounds Better With You", който се превръща в саундтрак на цялото приключение. "Винаги съм я обичал - за мен става въпрос за общността, за приятелството и забавлението, за това как музиката оживява от хората, с които се обграждаш." Около Кейси са Amaarae, Shygirl, Eartheater, Arca, продуцентът Ashland Mines и Torso Studios, а в крайна сметка видеото показва личната страна на артистите, подготовката и трансформацията им, преди да се озоват под светлината на прожекторите. "Очевидно, колекцията е посветена на удоволствието, на радостта от това да се облечеш, на вечерите с приятели, така че ми се стори като перфектния избор. Надявам се, че хората ще го намерят за емоционален такъв, тъй като наистина цели да провокира чувства, както и самата колекция." Потвърждавам, изглеждах го няколко пъти още в първите минути.

Mugler H&M

Mugler H&M

Ако се налага да върнем лентата назад - до момента, в който двата креативни фронта се срещат, за да запалят големия огън, в идеята участва и легендарния Манфред Тиери Мюглер. "Процесът на планиране беше дълъг и малко по-различен в сравнение с други, защото започнахме разговорите със самия г-н Мюглер. Имах честта да го срещна, беше мой герой. Надявахме се, че ще успеем да направим бленд от стария и новия Mugler. Бяхме шокирани и съкрушени от смъртта му, както и от факта, че не успя да вдъхне живот на визията си, тъй като беше ентусиазиран за колаборацията", казва Йохансон, уточнявайки, че в крайна сметка Кейси е успял да доведе крайния резултат до съвършенство. "Колекцията е толкова съвременна, особено в начина, по който обединява епохите и вдъхновенията. Кейси свърши страхотна работа, използва модели, отбелязващи историята на къщата, наследството на Тиери и неговите дизайни."

Mugler H&M

Именно досегът с Мюглер е помогнал за изграждането на визията и скъсяването на дистанцията между дизайнера и потребителя, което е лайтмотив и при двете страни на колаборацията.

А тя буквално е перфектният баланс между историята и съвременния Mugler. "Кейси е човекът, на когото трябва да благодарите за баланса. Имаше такъв респект към наследството на бранда и всичко, зад което Мюглер заставаше - приобщаването, половата флуидност, вдъхновението, body positivity философията, сексапила. Той накара младите хора да обожават неговата визия за къщата, но не е завладян от миналото - взима елементите, които харесва, променя ги, прави ги модерни."

Факт, трудно можеш да сбъркаш костюмите, изрязаните модели, спираловидните дънки. И така любимите catsuits. Така любимите catsuits! "Екипът на Mugler винаги е приемал тялото и го е издигал до нови висоти. Вдъхновен съм от идеята за силния, самоуверен човек. Много от нашите модели включват изрязани елементи, линии и шевове, които акцентират върху тялото с нотки на сексапил", разкрива Кедуолъдър. "Виждате го в бодитата и в другите модели, които комплиментират или подчертават извивките - с обемните рамене и акцент върху талията. Колекцията е празник на нашето наследство, така че, разбира се, бодитата са налице - те са любовно писмо към тялото, точно както всеки модел на Mugler."

Mugler H&M

Mugler H&M

Същото важи и за гледната точка при мъжете, която очаквам с повече от голямо нетърпение.

"Наистина съм развълнуван колко силна се получи мъжката част - има толкова голям избор и такъв дързък, пищен дух. Чувствам я като завършек в света на Mugler. Наистина пасва на целия етос на колекцията. Ще видите много деним и кожа, и двете са отличителни материи за нас." Фаворитите на Кейси са прозрачните топове със звездния принт и горнището с талия, наподобяваща корсет. За лежерните моменти са суитчърите и тениските с игриви елементи. Mugler H&M обаче включва и архивни модели, които са римейк на класики от 80-те и 90-те. "Един от тях е страхотният зелен блейзър - пресъздава иконичен стил, носен от Дейвид Бауи, много е специален. Въпреки че ги наричаме "мъжки", тези модели всъщност могат да бъдат разменяни между половете и биха изглеждали страхотно и върху жени. Цялата колекция е изработена с идеята за флуидност и широк хоризонт на ума."

Mugler H&M

Ан-Софи потвърждава, че тъмнозеленото палто за дамите е вечният модел. "Харесвам и спираловидния деним, защото наистина е подписът на Кейси - нещо, което той измисли. Може да разбереш, че е изучил архитектурата, как да подчертават тялото и да го превръщат в скулптура. Споменавайки архитектура, бижутата също са много специални, наистина дръзки и безкомпромисни. Страхотно е, че хората ще могат да се докоснат и до оригинални дизайни на Тиери. Те принадлежат в музеи."

Mugler H&M

Ако случайно не е станало ясно, колаборацията е истински Mugler и нищо по-малко. Замислям се дали именно това не е тайната за постигане на така желания статут, при който не дефинираш момента, а си самия момент. При който не даваш максимума от себе си, а скачаш отвъд него. "Разбира се. Знаех, че искам колекцията да бъде истински Mugler - без компромиси или разводняване", потвърждава Кейси. "Горд съм от това как се получи. Тя е урок, че винаги трябва да оставаш верен на себе си."

Имайки предвид, че това никога не е било лесно, сигурен съм, че възможно най-скоро ще облечем зеления костюм, обемните якета, кожените тренчове, високите обувки, металните колиета, бодитата, изрязаните рокли и всички други модели, които карат музиката да звучи по-силно и да ни привлича към дансинга. И които подписват писмото до тялото ни с наистина много любов.

Mugler H&M ще бъде налична ексклузивно на hm.com на 11 май.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA