Капсулният гардероб: Reuse. Reduce. Remix

Как да го изградим, но и да го обновяваме спрямо собствения си начин на живот?

Фотография: Profimedia, RemixShop.com

Още преди пандемията темата за капсулния гардероб се превърна в една от най-обсъжданите покрай тези за свръхконсумацията, бързата мода и устойчивото развитие. Понякога по-малкото наистина е повече – и в стила, и в това, което притежаваме. А месеците на изолация го затвърдиха и ни накараха да преосмислим от какво имаме нужда, какво носим и с колко излишни неща е възможно да се затрупаме. Навиците в пазаруването несъмнено се промениха – предпочитаме да редуцираме дрехите, да ги преотстъпваме на тези, които ще им вдъхнат нов живот, и да търсим повече second hand находки. Нещо, което remixshop.com ни позволява да правим с лекота – и да освободим закачалките си от неща, които не носим, и да намерим точно онова, което ще пасне перфектно за нашия стайлинг, съвсем бюджетно.

Remix

Да, крайната цел е постигането именно на този капсулен гардероб, в който имаме по-малко дрехи и аксесоари, но лесно можем да комбинираме помежду си, без да се налага да прекарваме часове пред огледалото или да изричаме за пореден път репликата "пак няма какво да облекла". Експертът по стил Трейси Леа Сейер споделя пред Who What Wear, че няма смисъл да си купуваме още един тренч, ако вече имаме такъв, който просто може да освежим с един шал. "Вече не се влияя от тенденциите, които не работят за мен. Дори думата "тенденция" сега не стои съвсем на място. Модата в крайна сметка се променя, но стилът остава. Добре казано, Коко!", цитира легендарната Шанел тя.

Кои обаче са основните неща, които трябва да включва един капсулен гардероб и на какъв принцип го създаваме? Важното при него е да минимизираме количеството дрехи, и то по начин, по който те лесно могат да се комбинират помежду си. Като белия тишърт, който изглежда стилно както с чифт класически дънки и блейзър, така и с пола и кожено яке. Това се отнася и за бялата риза, която лесно прилагаме и при офис дрескода, и при плажния стайлинг, разбира се, в зависимост от модела. Носим я често и с деним и мокасини през топлите дни. Към всички тези неща бихме добавили и елегантен костюм, който може да носим цялостно с риза и високи токчета в офиса. През уикенда комбинираме сакото с дънки или права миди пола, докато панталонът в съчетание с кроп топ може да се окаже прекрасен аутфит за коктейли с приятели вечер.

Remix

Не по-малка съществена част от изграждането на този тип гардероб е, че избирайки по-малко неща, може да си позволим да инвестираме в много по-качествени материи, които издържат във времето. Например ако е тишърт, то той да бъде от 100% органичен памук, ако е пуловер, да бъде от кашмир или вълна, а ако е рокля, да бъде от коприна или лен за топлите дни. Тези естествени материи са не само качествени, но и дават много по-голям комфорт на тялото и няма какво да се лъжем – винаги изглеждат по-изискано. И неслучайно напоследък се говори толкова за тихия лукс, който се разпознава именно по добрите кройки, безупречните силуети и хубавите материи. Модели, които имат много повече от един сезон време. Страхотни находки, и то с добри отстъпки ние неведнъж сме откривали в remixshop.com, където има филтър не само за вид, размер и цвят, но и за типа материя, което ни улеснява, ако търсим перфектна бяла риза или качествени дънки за ежедневието си.

Remix

Remix

Remix

Понякога съществува риск в стремежа ни към постигането на капсулен гардероб да се окаже, че купуваме повече, отколкото имаме нужда, но пък винаги може просто да го подарим на най-добрата си приятелка или на сестра си. Вероятно винаги ще имаме своите пропуски, но пък именно тази несъвършеност дава възможност за надграждане и сезонно обновяване. Точно както за топлите месеци обичаме да добавяме дрехи от лен и памук за повече комфорт или нов бански за миговете край брега на морето.

Освен това съвсем не е необходимо да пренебрегваме напълно тенденциите, ако се припознаваме в някоя от тях. Защото, признаваме си, почти всички се изкушихме от barbiecore вълната и добавихме по нещо розово сред дрехите и аксесоарите си. "Капсулният гардероб всъщност може да включва много цветове и щампи, ако сте любител на такива, защото той в крайна сметка трябва да отразява вашата същност. Достатъчно е да имате няколко основни модела, върху които само да надграждате спрямо повод, сезон или събитие", допълва модният редактор и инфлуенсър Анна Каскарина. Но освен чрез блуза или рокля в принт, лесен начин да освежим капсулния си гардероб е като добавим чифт цветни сандали или актуалните мюлет модели на ток. Те веднага ще се откроят, ако носим бял тишърт с дънки например. Това се отнася и за чантите, които могат да бъдат прекрасен акцент – и малките модели в ярки тонове, и сламените кошници, в които всяко лято се влюбваме. И ако преди няколко лета те бяха само тенденция, то видяхме как всяка година през топлите месеци са тоталният must have, независимо дали говорим за градски или за плажен стайлинг.

Remix

Remix

Цветните очила също са прекрасен и доста важен детайл, затова сме направили една селекция от remixshop.com със свежи летни аксесоари, които ще добавят нотки лято във всеки аутфит. Защото накрая всички искаме да имаме най-добрия моден ремикс, нали!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA