Кожени ботуши: как правилно да ги почистите от солта през зимата?

Заснежените улици причиняват щети дори на най-здравите ботуши. Ето как да ги върнете към живот.

Ася Иванова
Ася Иванова 13 декември 2023

Фотография: Pexels.com

Зимната приказка може да е много красива, но понякога тя може да се отрази пагубно върху нашите обувки.

За да можем смело да крачим по улиците и да не попаднем в капана на ледената пързалка, те са посипани със сол. Солта обаче е нещото, което може да съсипе и най-здравите боти и ботуши. Тя не само се отразява на вида на обувките, но поврежда техния цвят. Затова и предприемането на правилните стъпки за грижа за вашите боти и ботуши не само ще гарантира, че те ще издържат през тази зима, но и след нея. 

На първо място се уверете, че сте си взели качествени зимни обувки. Ние се доверяваме на приятелите ни от CCC, които целогодишно поддържат богат асортимент от стилни и достъпни модели - налични както онлайн, така и във всички техни физически магазини в страната. След това пристъпете към правилната грижа за тях. Даваме ви няколко лесни съвета, които ще ви помогнат да поддържате обувките си в добро състояние за дълго време.

ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ТЯХНАТА ФОРМА

Мокрите обувки могат лесно да загубят формата си. Излишната влага прави кожата по-гъвкава и по-податлива на деформиране. Най-доброто решение е да запълните обувките си със специални дървени поставки за обувки, тъй като те едновременно поддържат тяхната форма, но и абсорбират излишната влага и отблъскват неприятните миризми. Ако нямате такива, може да използвате стар вестник.

ПРЕМАХНЕТЕ СОЛТА

След това пристъпете към премахване на всички петна от сол. За целта попийте ботушите с кърпа, напоена в разтвор от една част бял оцет с две части вода. Оцетът помага за разграждането на солта и я премахва от повърхността на кожата. В случай, че солта е засъхнала, може да използвате четка, която ще премахне всички замърсявания без да се налага да мокрите обувките си. Тя е чудесен вариант и при велурени боти или ботуши, тъй като нежно ще махне всичката сол.

ботуши зима

ВЪЗСТАНОВЕТЕ

Въпреки че вече сте почистили добре своите обувки от вредната сол, кожата все още може да се деформира. Причината? Вашите дамски боти ествествена кожа са лишени от жизненоважни масла и витамини, ала това е лесно поправимо. Може да заложите на специално масло за обувки, което ще възстанови онези основни хранителни вещества, които поддържат кожата здрава. Обикновеният вазелин също може да спаси положението. Но временно. Ако не го направите, кожата може да се напука, когато изсъхне напълно.

Друг вариант да хидратирате ботушите, е да използвате хубава боя за обувки. Подберете подходяща за вашите ботуши, като имате предвид, че има голяма разлика заради материала, от който са направени.

ЗАЩИТЕТЕ ГИ ОТ БЪДЕЩИ ПРОБЛЕМИ

След като сте подхранили кожата, последната стъпка е да защитите обувките си за следващото им ползване. За да предотвратите появата на нови петна, използвайте спрей или специален восък за защита на обувките. Също така може да изберете и вакса. Има варианти не само за кожа, но и за велур. Те ги правят водоусточиви и издръжливи на външни влияния. Употребата на подобен продукт ще удължи живота на вашите зимни обувки многократно и ще ги поддържа лъскави и нови.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA