Секси зима от Yves Saint Laurent на Седмица на модата в Париж

Прозрачността е основен акцент в новата колекция на дизайнера Антъни Вакарело.

Ася Иванова
Ася Иванова 28 февруари 2024

Фотография: Profimedia

Дизайнерът на Yves Saint Laurent Антъни Вакарело сложи на пиедестал голотата и прозрачните материи в новата си колекция за есен/зима 2024 г.

Вакарело, който стои начело на френската модна къща от 2016 г., се върна към една от маниите на Ив Сен Лоран: "минимизиране на разстоянието между плата и кожата". Той представи изискани и секси модели от шифон, дантела и тюл. Цветовете бяха издържани от сиво до охра. А кройките, на които модното гуру бе заложил, бяха прилепнал копринен воал, "показващи кожата, голотата и тялото до степен да поставят под въпрос приличието", обясняват от модната къща, имунизирана срещу всякаква критика за вулгарност.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПРОЗРАЧНИТЕ ВИДЕНИЯ НА ИВ СЕН ЛОРАН

Тонът се задава още преди началото на шоуто, след прочитане на първите бележки от прессъобщението. "Антъни Вакарело ни напомня за това, което някога е било в центъра на модата, като го прави невидимо: дрехите. Вталените копринени рокли, наподобяващи прозрачно бельо, едновременно разкриват и прикриват жената, която ги носи, като хиперграфични рентгенови лъчи. Прозрачността – подпис на Saint Laurent – се преиграва, минимизирайки разстоянието между дрехите и кожата, така че двете се смесват и тъканта се изпарява като мъгла".

Паралелно със седмицата на модата в Париж, до 25 август е представена изложба, озаглавена "Прозрачности, силата на материята" в музея "Ив Сен Лоран".

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA