Прозрачните видения на Ив Сен Лоран

"Материите определят същността на висшата мода".

Тита Найденова 25 февруари 2024

Фотография: ПР

Част от света на легендарния моден дизайнер оживява в една от най-елегантните изложби тази година – "Прозрачните творения на Ив Сен Лоран" в музея, който носи неговото име и е посветен на дългогодишната му кариера.

До 25 август посетителите на изящната сграда в сърцето на Париж, в която е настанена голяма част от личната му колекция от мода и изкуство, могат да се потопят в безкрайно красивия и поетичен коридор във времето, в което дизайнерът е правил нежни експерименти с материите. Експозицията е своеобразно продължение на първата част от този период в творчеството му след големия успех на изложбата в Музея на модата и коприната в Кале, където имаше и българско участие в лицето на On Aura Tout Vu (между създателите му са и двамата българи – Ливия Стоянова и Ясен Самуилов).

Yves Saint Laurent  изложба

Провокацията за настоящата експозиция идва от думите на самия Ив Сен Лоран, който пише в един от дневниците си: "От доста време работя с прозрачни материи и все повече си мисля, че е много важно да се запази тяхната мистериозна природа. Направих най-доброто, което можах, за освобождаването на жените. Създадох дрехи, които бяха напълно в синхрон с двадесет и първи век". Дантелата и органзата са били сред любимите му материи и използването им е превръщало моделите в поетични видения. Към тяхната компания се присъединяват коприната и тюлът, които ефирно и деликатно разкриват женското тяло и подчертават красотата му.

Yves Saint Laurent  изложба

След представянето на новата колекция на Джон Галиано за Maison Margiela става ясно, че щафетата на Ив Сен Лоран е поета, при това красиво, предизвикателно и в духа на истинската мода, която понякога убягва на подиумите в Париж. За пореден път кураторите на музея търсят пресечната точка между модата и изкуството – нещо, което е било водещо в творческия устрем на Ив Сен Лоран. Включени са елементи от креативния му процес – скици, фотографии и изрязани от списания и вестници картини на Гоя, от които се е вдъхновявал в търсене на перфектната материя и линия. Екипът е направил директна препратка към прозрачния свят на изкуството с рисунките на младата надежда на френската артистична сцена Ан Бурс, фотографиите на Ман Рей и няколко филма на братята Люмиер.

Yves Saint Laurent  изложба

"Материите определят същността на висшата мода", коментира в интервю за вестник Le Monde през 1981 г. модният дизайнер и предизвиква сериозни размисли и тогава, и сега, защото заради прекалената продуктивност много често артистичните директори на големите модни къщи показват слабост и повторение на идеите. Но отново надеждата за пробуждане идва от онези, които помнят завета на Ив Сен Лоран за способността на материите да прекрачват смело рутината и да достигат до нови хоризонти, както напоследък прави само Джон Галиано.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA