ЕТНО - бижута с история

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 08 август 2019

„Ефир” е млада и амбициозна премиум българска марка. От 2019 г. предлага бижута с естествени скъпоценни камъни, както и изработването на поръчкови такива, създадени по желание на клиента. Отскоро започва разработването на нови колекции, първата от които е именно "Етно". Брандът е ръководен от специалисти в областта и целù повече информираност и осъзнатост в бранша.

Представяме ви първото златно дизайнерско бижу от колекцията на „Ефир: ЕТНО - с традиционни български символи в осъвременена визия. Създадени са за модерната жена, независимо в коя точка на света живее, така че да допълват забързаното ù ежедневие. Моделите се предлагат в 14-каратово злато, с различни естествени скъпоценни камъни, което ги прави прекрасна инвестиция за вас самите или за хората, които обичате. Всяко изделие се довършва на ръка, с прецизност до съвършенство.

ЕТНО

Пафтите, наричани още чапрази, са древно, изящно украшение, носено от българката векове наред. Вдъхновен от токите за колан, част от традиционната българска носия, накитът носи мощна символика и защита на притежателката си. Традиционно са отличителен белег на омъжените жени, за разлика от момите, които са носели предимно мъниста. Вярва се, че пафтите са символ на плодовитост и са подарявани на бъдещата булка при годеж или сватба, за да защитават детеродните органи и да я крепят, докато е бременна. Смята се също, че отблъскват всички зли сили. На пафтата е изобразен гълъб с маслинова клонка, символ на безкористната любов, надежда, мир и духовно възнесение. Разперените криле допълват образа със свобода на духа и поглед отвисоко. Флоралните мотиви обгръщат сцената с лекота и женска енергия.

Как дойде идеята за колекцията

ЕТНО
Кристина Панчева

„От малка съм запалена и силно впечатлена от българския фолклор. Особено интересно ми е било да разбера смисъла зад символите и обичаите на дедите ни. В семейството ми жените имат специално отношение към българските традиции. Прабаба ми е била народна певица. Майка ми и братовчедка ми танцуват народни танци, сестра ми пък, която живее в Берлин, пее в невероятен хор. Наскоро издадоха CD, та един ден слушайки ги и припявайки си народни песни в колата, реших, че и аз искам да допринеса с нещо за възраждането на традициите. Насочих се към това, в което съм добра и резултатът надмина очакванията ми. Подготвям за вас още етно модели, с различни закодирани послания, и се надявам бижутата ми да ви харесват толкова, колкото и на мен!" казва Кристина Панчева – гемолог, оценител на диаманти, основател на „Ефир”.

Другото уникално творение от колекцията е двулицевият медальон, изработен от 14 карата злато, с 2 мм. (о,03ct) диамант. В него присъстват матирани и полирани части, изобразяващи баланса на енергиите.  Заложена е формата кръг - като сакрален символ, свързван с вечността, земната форма, божественото.

От едната му страна е разположена Канатицата – древен и мощен символ, който датира от 5000 г. пр. хр. и се среща в различни краища на света. Свързван е с безкрайността, дълголетието, дори вечния живот. Използва се за талисман, който предпазва от  негативни влияния и зли сили и носи щастие и късмет на притежателя си. По тази причина най-често е срещан на преносими предмети, както и на входа на къщи или гробници. В България е най-разпространен в килимарството и е изобразяван по чипровските килими, като символ на семейството и рода. В канатицата се съдържа и друг символ – маказа, който се асоциира с мъжката и женската енергия.

ЕТНО

От другата страна е изобразено слънце, в центъра на което е монтиран диамантът. Сам по себе си камъкът олицетворява съвършенство, непобедимост и чистота. Слънцето изобразява живот, сила, светлина и топлина.

ЕТНО

Медальонът е създаден като амулет, с богата символика и може да се носи равносилно от двете страни, в зависимост от настроението.

Ще откриете бижутата на сайта https://efirgems.com/ или в социалните медии @efirgems.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA