Военен стил за феминистки

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 01 август 2019

Ellery

Ellery

Olivier Theyskens

Olivier Theyskens

Etro

Etro

„Кражбите” от мъжкия гардероб доскоро бяха единственото забавление за една жена. На подсъзнателно ниво ние се стремим да надхвърлим границите на каноните, наложени от обществото, така че военният стил беше единствената безопасна заемка: облечени с шинели или карго панталони – т.е. спечелили репутация на патриотки. Днес дизайнерите глезят нежната половина на човечеството с военна визия, която априори не е подходяща за мъже.

В круизната колекция на Ellery саката и куртките претърпяват женска метаморфоза. Габардиненото палто, което е защитавало британските войници от хипотермия в окопите, се отървава от ръкавите (необходими от практическа гледна точка) и показва отдолу лимоновия пуловер и панталоните с басти, които са много типични за жените. Куртката влиза в сферата на будоарния стил, затова имаме късмета да видим пижама с военни детайли.

Olivier Theyskens пренася естетиката на флотския костюм в бляскавата атмосфера на 90-те години. С лека ръка младият френски дизайнер превръща военните куртки в рокли, апалтата се сдобиват със заострени рамене.

Etro се обръща към филма „Правилата на винопроизводителите" и към елегантната униформа на лейтенант Уоли Уортингтън. Дори декорът повтаря сцената с появата на млад мъж в кадър: в панталони с басти и сако с регалии. Героят от Втората световна води любимата си да се наслаждава на филм под открито небе.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA