Ася Енева: Както в балета, така и в живота е важно да запазиш баланс

Силвия Канин
Силвия Канин 16 септември 2019

Ася Енева в есенната Conscious колекция на H&M

Ася Енева в есенната Conscious колекция на H&M

Ася Енева в есенната Conscious колекция на H&M

Ася Енева в есенната Conscious колекция на H&M

Движението е в основата на Вселената, на средата, в която живеем, живота, който създаваме. Движението е смисълът. Да се движим напред е най-доброто, понякога трудно, нещо, което можем да направим. Вдъхновени от неспирното устремление на любимия ни шведски бранд H&M да се развиват в посока опазване на околната среда обединихме усилия с тях, за да ви представим есенната Conscious колекция през стила на няколко страхотни жени. Една от тях е телевизионната фурия, балерина и абсолютно страхотна блондинка Ася Енева. Асето, както ни идва отвътре да я наричаме, е част от екипа на предаването „На кафе", а когато не е пред обектива на камерата, е пред огромните огледала на балетната школа, където преподава прелестното танцово изкуство. За свои ученици Асето има деца, най-чистите и добри същества, тези, заради които трябва да вървим напред, тези, заради които промяната е наложителна. Това е и усещането на есенната Conscious колекция на H&M, която е тук, за да промени отношението ни към модата, рециклирането и пластмасата, оттам и отношението ни към планетата. Брандът е провокатор, който иска да осъзнаем напълно ясно, че промяната започва от всеки един от нас. Първо се ражда в умовете, а после си личи и в постъпките. В това вярва и Ася, която залага на устойчивите материи и идеи не само за гардероба си, но и за живота.
Ти учиш на балет деца. Кое е най-важното нещо, което научи от тях за заобикалящия ни свят? 
От моите деца се уча ежедневно на много неща. Процесът е взаимен и ми носи огромно удоволствие. Едно от нещата, които научих от тях, е да гледам на света и хората около себе си чистосърдечно и без предразсъдъци. Децата възприемат всичко наоколо по-истински, защото го виждат такова каквото е, без да правят асоциации с предишен опит или да лепят етикети. Затова опитвам да прилагам и аз този начин на възприятие в моя свят.
Коя балетна стъпка те е измъквала от неудобни ситуации в живота?
То не е точно стъпка, а движение. Да кажем, че е „пирует". Винаги съм била много дипломатична и ако ми се случи да изпадна в неловка ситуация, успявам така да я извъртя, че да я превърна от неудобна в смешна. Чувството за хумор винаги ме спасява в такива моменти, но за да направиш хубав пирует както в балета, така и в живота, на първо място е важно да запазиш баланс и самообладание, а след това завъртането се получава лесно. От теб зависи вече колко пъти и накъде ще решиш да се завъртиш.
Кое е малкото нещо, което всеки ден правиш, за да запазиш твоята вселена чиста?
Просто търся красота във всичко, във всеки и навсякъде около себе си. Чистотата е неразривно свързана с красивото и зависи от нас да го търсим и създаваме. Красота ежедневно си намирам в природата, класическата музика, в истинските и честни взаимоотношения с околните.
Коя е любимата ти дреха от есенната Conscious колекция на H&М и какво харесваш в нея?
Кафявата рокля с дълъг ръкав. На първо място ми допада женствената кройка. Много харесвам и материята, която ти дава усещане за лекота и самоувереност. Не съм вярвала, че от пластмасови бутилки може да се направи толкова лека и приятна за носене тъкан.

Фотография: Ивомир Пешев
Стайлинг: Боян Кузески
Грим: Ивана Димитрова
Коса: Салони INSPIRE

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA