На чаша чай

Когато трябва да подсилим имунитета, чайовете се оказват най-добрата противовъзпалителна напитка.

Кристина Гочева
Кристина Гочева 08 април 2020

Антиоксидантните свойства на повечето чайове помагат за намаляване на оксидативния стрес, а антимикробните, антивирусните и противовъзпалителни качества засилват имунната функция и подкрепят цялостното здраве.

чайове

Какъв по-добър начин да поддържате здравето си от глътка успокояваща, подхранваща чаша чай през целия ден?

Вижте топ 4 на противовъзпалителните чайове, които могат да подпомогнат цялостното ни здравословно състояние по много различни начини.

зелен чай

Зелен чай

Ползите от зеления чай са добре познати и многобройни. Освен сред най консумираните, той е известен и като най-добрата напитка срещу стареене.

Много изследвания потвърждават противовъзпалителното му и антиоксидантно действие. Потиска генната и протеинова експресия на възпалителни цитокини. Пиенето на зелен чай доказано подобрява качеството на живот при пациенти с възпалителни заболявания.

Проучване, публикувано в Food and Nutrition Research, установи, че добавката на зелен чай в ежедневието има благоприятно влияние върху маркерите на възпаление и антиоксидантния статус, както и върху кръвното налягане.

чай лайка

Чай от лайка

Един от най-известните противовъзпалителни чайове е лайка, която се използва от близо 5000 години заради способността си да насърчава спокойствието и дълголетието.

Чаят от лайка всъщност е бил наречен „билков аспирин" поради своите болкоуспокояващи свойства. Противовъзпалителните ефекти на билката позволяват да намали болката, подуването, зачервяването и основните проблеми на възпалението.

Изследвания, оценяващи ползите от лайка, показват, че билката не само може да влияе върху възпалението, когато се консумира под формата на чай, но действа и за подобряване на възпалителните проблеми, когато се използва локално.

Лайката помага при лечение на възпаления на кожата и лигавиците, както и за различни бактериални инфекции на устата и дихателните пътища. Може също да успокои стомашно-чревните оплаквания и дори възпаление на окото.

чай джинджифил

Чай от джинджифил

Пиенето на чай от джинджифил е успокояващ, ароматен начин за облекчаване на възпалението, на разстроен стомах и дори контрол на нивата на холестерола и кръвната захар.

Джинджерол, най-ценното съединение с противовъзпалителни ефекти в джинджифила, модулира биохимичните пътища, които се активират при хронично възпаление. 

Проучване от 2017 г., публикувано в PharmaNutrition, показва, че противовъзпалителните свойства на джинджифила не се ограничават до неговите феноли, но се дължат и на комбинираното въздействие на метаболитите на корена и ароматните етерични масла.

чай мента

Чай от мента

Ментата доказано притежава противовъзпалителни, антивирусни и антимикробни свойства. Често се използва за облекчаване на симптомите на синдром на раздразненото черво и поддържане на здравето на дихателните пътища чрез намаляване на задръстванията и отваряне на дихателните пътища. Известен е като един от най-добрите чайове за възпаление на стомаха.

Ако имате терапевтичен клас масло от мента у дома, можете да си направите противовъзпалителен чай, като добавите две капки към зелен, бял или черен чай. Това е отлично лекарство за разстроен стомах, дихателни проблеми и умора.

Вижте още:

Спешна помощ за имунната система

Джинджифилът - малкото чудо

Малко повече за джинджифила

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA