Малко повече за джинджифила

През последните седмици, предвид създалата се трудна ситуация, всички все повече започнахме да се обръщаме към природни методи за подсилване на имунната система. Една от думите, които най-често чухме да се споменава от различни диетолози и нутриционисти е името на добре известнното растение джинджифил, чиито корени имат широко приложение в хранителната индустрия. Неговата употреба се цитира като един от методите за борба със симптомите на обикновена настинка, както и с подобрение на общото здравословно състояние на организма. Кои са доказаните ползи на джинджифила, (които, разбира се, не трябва да се възприемат като заместител на лечение, назначено от медицинско лице)?

Гърло

Чай от джинджифил, както и консумацията на корена в сурово или сухо състояние, спомагат за облекчаването на симптоми на болезнено гърло и кашлица. Изследванията в областта сочат, че суровият вариант има по-силно влияние. Счит се, че билката ограничава размножаването и на някои бактерии в устната кухина.

7777

Болка и възпаление

Определени проучвания сочат, че приемът на тази коренна билка облекчава болките, причинени от мускулна треска, менструален цикъл, както и намалява процесите на възпаление, но в тази насока има необходимост от допълнителни изследвания. Вероятно най-известната полза от консумацията на джинджифил се свързва с редуциране на усещане за гадене, особено при бременни жени. Предполага се, че този ефект се дължи на цялостния успокояващ ефект, който билката оказва върху стомаха.

Имунна система

Джинджифилът има в състава си множество полезни съставки, които оказват подсилващо влияние върху естествените защитни сили на организма. Билката насърчава усвояването на калций и е добър източник на калий, манган, магнезий, фосфор, витамини А, С, Е и В желязо и цинк. Както и при всичко друго и за консумацията на джинджифил важи златното правило: всяко нещо с мярка. Под формата на чай билката може да се приема максимум четири чаши на ден, а като корен не повече от два грама.

ОЩЕ ОТ GRAZIA:

Лесни смути рецепти за повдигане на духа и имунитета

Храните, които ни помагат да спим по-добре

Защо ни е необходим магнезий?

Диетата Noom - може ли да ни помогне да отслабнем?

Изолацията води до ПРЕЯЖДАНЕ! Как да спрем да се тъпчем?

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA