Големите ползи на броколите

Броколите са зеленчук, богат на хранителни вещества, с доказани ползи за здравето. Той съдържа витамини, минерали и фитонутриенти като витамини А, С, К и В-комплекс, калций, магнезий, селен, цинк, желязо и бета каротин.

Броколите са пълни с антиракови съединения като сулфорафан и индол-3-карбинол, за които е известно, че помагат за предотвратяване на рак на стомаха, дебелото черво, черния дроб, гърдата, кожата и простатата.

 

броколи

 

Освен това имат способността да се борят срещу бактериите Хеликобактер пилори (H. Pylori), които могат да причинят голям дискомфорт в храносмилателния тракт.

Този представител на семейство Кръстоцветни е отличен за укрепване и изостряне на познавателните способности като памет, фокус и умения за концентрация. Освен това е чудесен за превенция на деменция и Алцхаймер.

Броколите са много полезни и за нервната система и е известно, че облекчават мигрена, хипертония, тревожност и нервни тикове. Те имат естествени антихистаминови свойства и са фантастични за предпазване от сезонни алергии, сълзене на очите, синузит, инфекции на синусите, настинки, грип и бронхит.

 

броколи

 

Този зелен зеленчук е добре известен със способността си да предпазва от сърдечни заболявания и да намалява риска от атеросклероза, инсулт и инфаркт. Освен това може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане и поддържане на добро сърдечно-съдово здраве.

Броколите са чудесни за изграждане на силни мускули и кости, както и за спомагане за предотвратяване на наранявания или бъдеща остеопороза. Високото съдържание на фибри, ги прави полезни за регулиране на кръвната захар, предотвратяване на запек и контрол върху преяждането.

 

броколи

 

Известно е, че броколите са отлични за зрението и здравето на очите и могат значително да намалят риска от образуване на катаракта.

Броколите са най-хранителни, когато се консумират сурови или на пара и могат лесно да се превърнат във вкусна крем супа без мазнини, като добавите напълно задушени броколи, моркови и лук в блендер с щипка сол и черен пипер.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA