Големите ползи на райските ябълки

Кристина Гочева
Кристина Гочева 26 ноември 2020

Райските ябълки са сладък и вкусен плод - отличен източник на витамини А, С и В комплекс, както и на минерали като калий и манган. Те съдържат противотуморна съставка, наречена бетулинова киселина, която ги прави много ефективни срещу рак на белите дробове, дебелото черво, простата, гърдата и кожата.

 

райска ябълка

 

Съдържат активни ензими, които спомагат разграждането на токсичните клетки и чуждите микроби в тялото. Те също така са богати на фитонутриенти, наречени катехини, които имат мощни противовъзпалителни, противовирусни и забавящи процеса на стареене свойства.

 

райска ябълка

 

Райските ябълки успокояват възпаленото гърло и раздразнения храносмилателен тракт и са полезни при настинки, вирусни инфекции, запек и киселинен рефлукс.

 

райска ябълка

 

Чаят от райски ябълки е добре известно средство за справяне с киселинния рефлукс и може да бъде приготвен като към 2 литра вода се добавят 3 пръчки канела и ½ ч.ч. нарязан на тънки филийки джинджифил. Течността се оставя да къкри 30-60 минути, след което пръчките канела и джинджифилът се отстраняват и се добавя 1 ч.ч. изсушени райски ябълки, които трябва да набъбнат в чая.

Може да съхранявате до една седмица в хладилник. Половин чаена чаша от него се пие от 1 до 3 пъти на ден, за да се предотврати киселинния рефлукс.

 

райска ябълка

 

Райските ябълки са и фантастичен източник на антиоксидант, наречен зеаксантин, който е изключително важен за превенция и предпазване от свързаната с възрастта макулна дегенерация. Те са чудесна храна и за хората, които се опитват да свалят килограми, защото не съдържат мазнини и са богати на фибри.

 

райска ябълка

 

Има два разпространени сорта райска ябълка. Eдиният има форма на сълза и трябва да бъде напълно узрял, почти като пудинг, с желеподобна консистенция, за да е годен за консумация. Когато тези райски ябълки са напълно узрели, те са изключително сладки и са световно признати заради вкуса и здравословните ползи.

Другият сорт са твърди и сочни като ябълки и могат да се ядат цели или да се обелят и нарежат на парчета. Тези райски ябълки са много вкусни и сушени и могат да се ползват като сладка, дъвчаща закуска за убиване на апетита и предпазване от преяждане, която в същото време ще ви даде изобилна енергия, за да се справите с дневните си задължения.

 

райска ябълка

 

Пресните райски ябълки могат да се използват в плодови салати, смутита, салати, домашно приготвени желета и конфитюри, пайове и сорбета и са чудесен начин да направите диетата си по-питателна и здравословна.

В момента е сезона на този безкрайно полезен плод, който може да откриете в супермаркетите, магазините „Плод и зеленчук" и по пазарите, а сухи райски ябълки могат да се намерят онлайн.

*При избора на сушени плодове внимавайте те да не съдържат захар, подсладители, сулфати и други вредни съставки.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA