Големите ползи на грейпфрутите

Кристина Гочева
Кристина Гочева 04 декември 2020

Грейпфрутът е прекрасен плод, който има много силни антивирусни и антибактериални свойства. Чудесен източник на витамин С и биофлавоноиди, които помагат да се подсили имунната система и предотвратяват стареенето и болестите.

 

грейпфрут

 

Полезен е при температура, умора, лошо храносмилане, безсъние, диабет, загуба на тегло, грип, малария, проблеми с пикочните пътища, запек и метеоризъм.

Грейпфрутът е много силна противоракова храна и има особено мощно действие при рак на простатата, гърдата, дебелото черво и гърлото.

Макар схващането, че грейпфрутът е кисел плод, той всъщност има обратна реакция в организма и прави тялото по-алкално, което е изключително важно за предотвратяване на много други заболявания. Спомага и за намаляването на LDL (лошия) холестерол и триглицеридите.

 

грейпфрут

 

Пресният грейпфрут съдържа три специални компонента – салицилова киселина, нарингин и галактуронова киселина. Доказано е, че салициловата киселина е много ценна при отстраняването и разграждането на неорганичния калций, който може да се натрупа в ставите, като при артрита например.

Нарингинът, от своя страна, е флавоноид (антиоксидант), който спомага за отстраняването на старите червени кръвни телца от тялото и връща нивата на хематокрита в нормата.

Галактуроновата киселина, която се среща само в грейпфрутите, има свойството да разгражда и разтваря мастните натрупвания в артериите и да ги отстранява изцяло от тялото.

 

грейпфрут

 

Външно, пресният грейпфрут може да се използва като натурален антисептик  - за подпомагане на дезинфекцията и лекуването на рани и ожулвания.

Семките на грейпфрута са също мощно природно лекарство. Екстрактът от семки на грейпфрут е изключително ефикасен при убиването на дузини бактерии, гъбички и други вредни организми.

Той е известен и с това, че бързо и ефективно подпомага лечението при възпалено гърло, хранително отравяне, диария, гъбични инфекции и акне.

 

грейпфрут

 

Грейпфрутите се пълни с електролити и вода, което ги прави перфектната храна за възстановяване и хидратиране на тялото след физическо натоварване.

За извличане на най-много ползи консумирайте грейпфрутите в сурово състояние. Дори и не особено скъпа сокоизстисквачка за цитруси може да ви осигури пресен фреш от грейпфрут всеки ден.

 

грейпфрут

 

Ако намирате сладко-горчивия вкус на грейпфрута за прекалено силен, можете да добавите вода към фреша, за да го разредите и да му придадете по-мек вкус.

Друга опция е да използвате високоскоростен блендер и да блендирате един цял обелен грейпфрут на висока скорост за минута или две. Семките и бялата сърцевина, в които се крият много от полезните свойства на грейпфрута, ще се смесят заедно със сока и ще ви осигурят върховна здравословна напитка, идеална сутрин за закуска или по което и да било време на деня.

 

грейпфрут

 

Въпреки че грейпфрутите са много здравословни и лечебни, все пак трябва да се внимава с тях, ако вземате някои лекарства. В такъв случай се консултирайте с лекуващия ви лекар или с фармацевт предварително.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA