![](https://www.graziaonline.bg/Content/ImagesDatabase/p/804x0/crop/both/26/268be93e0bc74a99a983caa38ab003e1.jpg?quality=85&404=default&v=02)
Кейлът е пълен с хранителни вещества зеленолистен зеленчук, който притежава невероятни лечебни и подмладяващи свойства. Богат на омега-3 мастни киселини, витамините А, С, Е, К и В комплекс, както и минерали като желязо, магнезий, мед и калий.
![Кейл](/Content/ImagesDatabase/03/03c75fd7c282426aa1a5029c16645d8f.jpg?v=1&maxwidth=760&)
Той е мощно противораково средство и съдържа фитохимикали като глюкозинолати, които спомагат за предпазване от рак на гърдата, дебелото черво, простата, яйчниците и пикочния мехур. Тези глюкозинолати са известни още с това, че детоксикират организма на генетично ниво и имат способността буквално да трансформират тялото и здравето ни.
![Кейл](/Content/ImagesDatabase/e3/e384ca14d06746c48774e04824b53766.jpg?v=1&maxwidth=760&)
Кейлът притежава изключително високо ниво на антиоксиданти като каротеноиди и флавоноиди, които са много важни за предпазване на организма от дегенеративни заболявания като сърдечни болести, диабет, простатит, остеопороза и неврологични заболявания.
Съдържа и органична сяра, която притежава мощни антибиотични, противовирусни и противовъзпалителни свойства, спомагащи за засилване на имунитета.
![Кейл](/Content/ImagesDatabase/83/83aef962205349d1abf41b4e02c422ef.jpg?v=1&maxwidth=760&)
Препоръчителен е и при хронично възпаление и оксидативен стрес, характерни при състояния като фибромиалгия, ревматоиден артрит, хроничен синузит, синдром на хроничната умора, хронична обструктивна белодробна болест и синдром на раздразненото черво.
Кейлът съдържа също така изотиоцианати, които доказано спомагат за предпазване на стомаха от бактерията Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori).
![Кейл](/Content/ImagesDatabase/f5/f5fa4356596441ec82205f00b37e5bfe.jpg?v=1&maxwidth=760&)
Кейлът е от семейство Кръстоцветни, които са известни с това, че леко стимулират черния дроб, както и други тъкани и органи и ги извеждат от състояние на застой.
Лилавият кейл е по-меката и сладка разновидност на кейла, което го прави вкусно и прекрасно допълнение към всяко ястие. Той може да се добави към зелен сок, с него да се завият рапове (ролца), да се използва в салати или да се комбинира със задушени зеленчуци.
![Кейл](/Content/ImagesDatabase/2c/2c0a762ca5e047e7b8a92c8d1a410888.jpg?v=1&maxwidth=760&)
Можете да изпробвате тази проста рецепта за здравословна салата с кейл:
• 1 краставица, нарязана на кубчета
• 3 пръчки селъри, ситно нарязани
• 2 големи домата, нарязани на дребно
• 1/2 връзка пресен лук, нарязан на дребно
• 1/2 връзка кейл, нарязан на ситно
• 1 авокадо, нарязано на кубчета
• 1-2 портокала, изстискани върху салатата.
Смесете всичко в купа, разбъркайте и се насладете на тази здравословна салата.
![Кейл](/Content/ImagesDatabase/00/0040bbd17143415a9b2ac8aa82a2423b.jpg?v=1&maxwidth=760&)