Големите ползи на кейла

Кристина Гочева
Кристина Гочева 11 декември 2020

Кейлът е пълен с хранителни вещества зеленолистен зеленчук, който притежава невероятни лечебни и подмладяващи свойства. Богат на омега-3 мастни киселини, витамините А, С, Е, К и В комплекс, както и минерали като желязо, магнезий, мед и калий.

 

Кейл

 

Той е мощно противораково средство и съдържа фитохимикали като глюкозинолати, които спомагат за предпазване от рак на гърдата, дебелото черво, простата, яйчниците и пикочния мехур. Тези глюкозинолати са известни още с това, че детоксикират организма на генетично ниво и имат способността буквално да трансформират тялото и здравето ни.

 

Кейл

 

Кейлът притежава изключително високо ниво на антиоксиданти като каротеноиди и флавоноиди, които са много важни за предпазване на организма от дегенеративни заболявания като сърдечни болести, диабет, простатит, остеопороза и неврологични заболявания.

Съдържа и органична сяра, която притежава мощни антибиотични, противовирусни и противовъзпалителни свойства, спомагащи за засилване на имунитета.

 

Кейл

 

Препоръчителен  е и при хронично възпаление и оксидативен стрес, характерни при състояния като фибромиалгия, ревматоиден артрит, хроничен синузит, синдром на хроничната умора, хронична обструктивна белодробна болест и синдром на раздразненото черво.

Кейлът съдържа също така изотиоцианати, които доказано спомагат за предпазване на стомаха от бактерията Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori).

 

Кейл

 

Кейлът е от семейство Кръстоцветни, които са известни с това, че леко стимулират черния дроб, както и други тъкани и органи и ги извеждат от състояние на застой.

Лилавият кейл е по-меката и сладка разновидност на кейла, което го прави вкусно и прекрасно допълнение към всяко ястие. Той може да се добави към зелен сок, с него да се завият рапове (ролца), да се използва в салати или да се комбинира със задушени зеленчуци.

 

Кейл

 

Можете да изпробвате тази проста рецепта за здравословна салата с кейл:

• 1 краставица, нарязана на кубчета

• 3 пръчки селъри, ситно нарязани

• 2 големи домата, нарязани на дребно

• 1/2 връзка пресен лук, нарязан на дребно

• 1/2 връзка кейл, нарязан на ситно

• 1 авокадо, нарязано на кубчета

• 1-2 портокала, изстискани върху салатата.

Смесете всичко в купа, разбъркайте и се насладете на тази здравословна салата.

 

Кейл

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA