Имплантологията връща красивата усмивка

Между 27 септември и 2 октомври екипът на MEDICAL DENT организира дни на отворените врати за всички, които проявяват интерес към лечението с импланти.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 21 септември 2021

Д-р Бранимир Кирилов е един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България. Той е и човекът, който стои зад изграждането на една от най-иновативните и успешни дентални клиники в България – MEDICAL DENT. Д-р Кирилов приема имплантологията за своя мисия и ежедневно работи в посока придобиване на нови знания и внедряване на последните научни достижения в сферата. Тази философия прави MEDICAL DENT една от най-надеждните клиники в България за лечение с импланти, съчетаваща безкомпромисно качество на обслужване, свръхмодерни технологии и отлично квалифициран екип.

Д-р Кирилов, откога датира вашият опит с поставянето на импланти?

Опитът ми с лечение с дентални импланти датира от 2000 г. Аз бях един от първите дентални специалисти в България, който започна да поставя импланти, и съм горд, че успях да допринеса с опита си като хирург и специалист по цялостно възстановяване за въвеждането и развитието на имплантологията в България. През 2000 г. поставих първите си импланти. През годините съм водел курсове за поставянето им и съм обучил успешно над 350 българи и 30 чужденци, които практикуват и до днес – както в България, така и по света. Зад гърба си имам повече от 15 000 успешно поставени импланта, а удовлетворението от това, че съм върнал нормалния живот и самочувствие на своите пациенти, е най-голямото професионално признание, което мога да получа.

57

Кои импланти са най-добрите?

Най-добри импланти няма. Има системи, които са добри, и такива, които не са така добри. Разликата в системите е в качеството на обработката на повърхността на импланта. Това има голямо значение за успеха на лечението и дългосрочната стабилност на постигнатия резултат. Лично аз в практиката си ползвам една от най-добрите имплантни системи и не предлагам различни опции. Това дали някой имплант е добър, или не, е сложна преценка и може да се направи само от опитен имплантолог, който познава техните особености и поведението на имплантните системи през годините. Има много важни фактори за успеха на резултата. Една част от факторите са хирургичните – свързани с поставянето на импланта, а другата група фактори са свързани с възстановяването върху имплантите, тоест как ще бъде направена коронката или мостът и от какъв материал. Всеки детайл е важен за постигане на оптимално добър резултат.

Какъв е процесът по поставяне на импланти и колко срещи са необходими, преди да започне процесът?

Много важна част от поставянето на имплант е планирането на самото поставяне. В много добре организирана практика срещите са минимум две – трябва да се пести време на пациентите. Именно заради това от тази година въведохме нова премиум услуга в MEDICAL DENT за хора, които нямат време за продължително лечение, но искат да се сдобият с красива усмивка и да подобрят самочувствието си. Предоставяме уникалната възможност да затворим кабинет и да обособим екип само за вас и вашия лечебен план и се ангажираме да работим единствено с вас в рамките на необходимия за съответния случай период, като намаляваме стандартното време за лечение в пъти, поради индивидуалната работа и силно персонализиран подход.

Колко време отнема поставянето на един имплант и какъв е възстановителният период?

Това зависи изцяло от особеностите на тъканите в зоните, в които трябва да се постави имплантът. Голямо значение има и типът венец, който е в зоната, количеството му, състоянието на костта и костния обем. На база на тези преценки може да се планира и точният дизайн на импланта, който да се постави спрямо ситуацията, така че да се даде възможност с минимална намеса да се постигне оптимално добър резултат и да се създадат добри условия за следващото възстановяване на импланта със зъб. Крайната цел е да се получи една добра коронка, която да гарантира комфорта на пациента, от една страна, естетиката на възстановяване – от друга, и дългосрочния успех в лечението.

57

Възможно ли е при много тънка челюст да се поставят импланти?

Всички ние сме късметлии, защото времето, в което живеем, на практика дава неограничени възможности за създаване на кост, поради напредналите познания в областта. Всичко е въпрос на точно планиране на това какво трябва да бъде направено като лечебен протокол, за да се възстанови нужният обем кост в зоната, където трябва да се постави имплантът. Освен това операциите по създаване на кост стават все по-минимално инвазивни, съответно възстановителният период за пациентите е все по-лесен. Преди 30 години операциите за възстановяване на костна тъкан са били много тежки като травми и последици за общото здраве. Днес разполагаме с огромен брой оперативни методики и много съвременни материали, които могат да се ползват, така че манипулацията да е минимално травматична, с бърз възстановителен период и сигурни резултати. Вече се знае съвсем точно каква трябва да е методиката, за да не бъде травмиран пациентът.

Има ли опасност за съседните зъби и запазват ли се те здрави при поставяне на имплант?

Когато сте в ръцете на добър професионалист, който разполага и с нужната техника, опасност за съседните зъби няма. Всичко е въпрос на прецизно и точно планиране. Съвременните технологии дават възможност имплантите да се поставят водено, като предварително се направи хирургичен водач, изготвен на база прецизно направен скенер и 3D снимка на зоната, което позволява идеално поставяне, без други зъби или анатомични зони да бъдат засегнати.

Кое е най-важното качество, за да бъде един имплантолог наистина добър?

Имплантологията винаги е била моята страст и призвание и вярвам, че един добър специалист трябва да бъде съвкупност от много качества – лични и професионални. Аз лично залагам на това непрекъснато да предизвиквам себе си, да разширявам мирогледа си, да усъвършенствам уменията си. Имплантологията изисква от зъболекаря обширни познания в различни специалности, за да може да изготви най-подходящия лечебен план. Изключително важно за всеки добър имплантолог е клиничният му опит и това дали той оперира ежедневно.

57

Могат ли имплантите да са решение за цял живот?

Имплантологията и лечението със зъбни импланти е надеждно и дългосрочно решение за цял живот, подобряващо качеството, стила на живот и психологическия комфорт. Съвременният поглед върху лечението на пациенти е то да бъде минимално инвазивно, което в MEDICAL DENT постигаме чрез използването на най-иновативните технологии и материали. С помощта на имплантологията ние можем да предпазим здравите съседни зъби от изпиляване и да предложим високоестетични и ефективни решения.

За всички, които проявяват интерес към лечение с импланти, ще се радвам да бъда полезен с опита си, за да допринеса за здравето и комфорта ви, през дните на отворените врати, които ежегодно организираме в MEDICAL DENT. Тази година те са от 27 септември до 2 октомври и са безплатни. Необходимо е само предварително да си запишете час, защото интересът е голям и графиците ни се запълват много бързо.

Телефон за записване за безплатна консултация през дните на отворените врати за имплантология в MEDICAL DENT: 02/473 87 98. За повече информация: www.medicaldent.bg.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA