Там, където растат камелиите на Chanel

Водим ви в уникалната ботаническа лаборатория под открито небе на марката, където се отглежда и изследва любимото цвете на Коко Шанел - камелията.

Велина Василева
Велина Василева 20 октомври 2021

Фотография: Chanel

Имало едно време във Франция... Да, тази история би могла да започне така, въпреки че не е приказка. Но пък героят в нея е приказно красивата Camellia Japonica Alba Plena. Това е любимото цвете на Мадмоазел Шанел, което се оказва и истинско ботаническо съкровище. Ще ви отведем до мястото, на което камелията се отглежда, но и на което се изучават уникалните й свойства. Ще ви запознаем с един впечатляващ проект, който комбинира традиция и иновация. И който е източник на красота – в буквален и в преносен смисъл.

57

В НАЧАЛОТО БЕ...

…визионерският подход на Chanel, комбиниращ традиции и наука. Марката е известна с това, че създава лаборатории под открито небе на различни места и в различни климатични зони из целия свят. Целта на Chanel е да отглежда растенията, които са в основата на продуктите за грижа за кожата, на възможно най-подходящите за това климатични условия. Само и единствено така, чрез комбиниране на традиционни фермерски практики и научни иновации, може максимално да се използва силата на природата. През 1998 г. Chanel решава да стартира уникален по мащабите си проект, в центъра на който стои именно емблематичното за Коко Шанел цвете – камелията. Мястото е Югозападна Франция, между зелените хълмове на Беарн и Адур, в сърцето на селцето Гожак.

КАМЕЛИЯТА Е НЕЖНА И КРАСИВА, НО СЕ ОКАЗВА И ИСТИНСКО БОТАНИЧЕСКО СЪКРОВИЩЕ

Марката работи заедно с Жан Тоби, международен експерт по цветето камелия, който вече няколко десетилетия развива уникална оранжерия на същото място. На близо 5 хектара земя той отглежда над 3000 растения от целия свят, събирани от пет поколения от семейството му. В своята оранжерия Жан Тоби има 2000 различни сорта камелии, включително и два вида, за които се смята, че са поръчани от Габриел Шанел преди повече от век. Именно те дават началото на фермата за камелии на Chanel, намираща се на няколко километра от оранжерията на Жан Тоби.

57

ИДЕАЛНИЯТ ДОМ НА КАМЕЛИЯТА

Тази част от Югозападна Франция предлага най-добри условия за отглеждане на камелията, която пристига от Азия по древния път на чая през XVII век. Това се дължи на умерените летни и зимни температури, подобни на тези в Китай и Япония – страните, откъдето произхожда цветето. „Климатът в Гожак е мек, почвата е плодородна, а пролетта – щедра", обяснява Жан Тоби. „През 1998 г. заедно с Chanel започнахме да провеждаме редица експерименти. И чак през 2009 г. успяхме да отгледаме първата реколта на японската камелия Alba Plena", спомня си Тоби. Без Chanel тези цветя може би щяха вече да са изчезнали.

57

57

СИЛАТА НА ПРИРОДАТА

Камелията е нежна и красива, но се оказва и истинско ботаническо съкровище. Тя е вечнозелена, няма аромат и е изключително устойчива – нито водата, нито студът могат да попарят цветовете й. От Chanel откриват, че тя има силни хидратиращи свойства, и през 2009 г. създават серията Hydra Beauty, в която камелията е главният герой. „Цветето съдържа полифеноли, които мощно хидратират кожата", обяснява Никола Фузати, директор по иновации и развитие на козметичните съставки в Chanel. „Камелиите сякаш не остаряват – генетично те не са програмирани да умрат. Колкото повече време отминава, толкова по-красиви и силни стават", добавя Жан Тоби. А това е характеристика, която продължава да подхранва любопитството на учените от Chanel.

57

В ХАРМОНИЯ С КАМЕЛИИТЕ

Цветовете на Camellia Japonica се появяват с първия скреж през януари, но цъфтят най-активно през март. „В градините ни всичко е естествено, всичко е в хармония с природата, ние не се опитваме да я опитомим", казва Филипе Грандри, мениджър по реколтата в Chanel. Беридбата се осъществява изцяло на ръка, цветче по цветче, в онези часове на денонощието, когато камелията е суха. Така екстрактът е най-добър.

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ОТМИНАВА, ТОЛКОВА ПО-КРАСИВИ И СИЛНИ СТАВАТ

След това цветовете се измерват и веднага се замразяват, за да се запази целостта на активните им молекули, докато бъдат доставени в лабораторията. „Отглеждаме повече от 2700 корена Camellia Japonica Alba Plena, без да добавяме никакви химикали в почвата", обяснява Филип Грандри. Камелията вирее в естествената си биологична среда, заедно с други растения, които обогатяват почвата и я пазят от вредители. Например там ще откриете бял равнец, полско червеноглавче и бяла детелина. Неслучайно фермата на Chanel притежава най-високото ниво на сертификация за биологично земеделие. Любопитен факт е, че смятаната за изчезнал вид пеперуда Lycaena dospassosi се появява отново именно сред камелиите на Chanel.

57

НЕ И БЕЗ НАУКА

Фермата за камелии на Chanel не включва само насажденията, а и лаборатория. Целта е да могат на място да се правят експерименти и да се реализират първите тестове върху растенията. Лабораторията се ръководи от Никола Фузати, директор по иновациите и развитието на козметичните съставки. Той е в постоянен диалог с лаборатория на марката в Пантин и това позволява да се прави възможно най-пълен и пълноценен анализ на растенията и съставките, а и да се извършва качествен контрол върху производството. Лабораторията се намира възможно най-близо до насажденията, като целта е така да се намали времето между беритбата и проучванията. Чрез изучаване на жизнения цикъл на камелията, както и на развитието й през годината, лабораторията открива най-добрия баланс между физиологията на растенията и момента, в който концентрацията на активните молекули е най-висока.

57

СИЛАТА НА КАМЕЛИЯТА

И точно тази комбинация между чисто традиционно земеделие и наука е в основата на емблематичната хидратираща серия на Chanel Hydra Beauty. Ефективността й е доказана във времето, затова всеки нов продукт от нея посрещаме с истински възторг. Тази година от Chanel допълват линията с един вълшебен концентрат, който се бори с безжизнената, суха и уморена кожа. Hydra Beauty Camellia Glow Concentrate съдържа две активни съставки, с които да рестартирате кожата след горещото лято. Разбира се, почетното място е заето от емблематичната камелия – но под формата на фермент от цветето на Chanel. Чрез специалната биотехнологична обработка красивото цвете развива още повече хидратиращите си свойства, повишавайки производството на хиалуронова киселина в кожата с цели 50%! Втората тайна на концентрата са трите естествени AHA киселини в концентрация от 3%. Тяхната задача е да ексфолират кожата и да я оставят мека и гладка. Освен това Hydra Beauty Camellia Glow Concentrate съдържа и екстракт от син джинджифил, който е мощен антиоксидант, подсилващ естествената защита на кожата. Продуктът се използва само вечер за максимум един месец. Но и той е напълно достатъчен, за да видите кожата си преобразена – по-гладка, сияеща и хидратирана. Също като цветовете на камелията на Chanel.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA