Д-р Ирина Шаркова за красотата отвън и отвътре

Един от най-добрите дерматолози ни отвежда там, където не само може да запазим младостта, но и да получим цялостна грижа за тялото, духа и здравето си.

Фотография: Слав & Хубен

Красотата може и да не спаси света, но със сигурност го прави по-хубав, подобър. През последните години социалните мрежи измениха и дори изкривиха възприемането ни за нея, но стремежът към естествената красота отново е на почит. Това не означава, че грижата за външния вид не е важна. Точно обратното. Затова и срещата ни с д-р Ирина Шаркова, която заедно със своя съпруг – д-р Евгени Шарков, основават клиника VDerm, е толкова специална. Своя холистичен подход те ще приложат и в първия по рода си longevity център в България. Повече за него, за последните тенденции и иновации в естетичната дерматология, за дългия път към тази всеобхватна и предизвикателна професия, но и за личните бягства от динамичното ежедневие и ролята ù на майка си говорим с неотразимата д-р Шаркова.

VDerm

Предстои откриване на новата ви клиника, в която ще предлагате един много по-цялостен подход в грижата за пациентите ви, който няма да е фокусиран само върху дерматологията и пластичната хирургия. Разкажете ни повече за нея, какво ще е различното, както и за специалистите, които ще се присъединят към екипа ви!

Отварянето на нова клиника е естествен момент в нашето професионално развитие, благодарение на отношението и поведението ни към пациентите. Клиника VDerm ще бъде първият longevity център в България. Това означава, че ще предлагаме на пациентите си цялостна грижа за дълголетие, здраве и красота. Базирайки се на най-добрите световни практики, видяхме, че холистичният подход дава най-добри и дълготрайни резултати, защото външната красота зависи до голяма степен от здравето "отвътре". Освен най-модерните методи в пластичната хирургия и естетическата медицина, които винаги сме прилагали, ще инкорпорираме цялостна грижа за здравето на кожата и превенция на стареенето. Към екипа ни от специалисти във VDerm ще добавим и две много важни роли – ендокринолог и диетолог. Нашите пациенти ще имат възможността да са част от цялостна програма за превенция на стареенето, каквато не се предлага в нито една друга естетична клиника в България.

Ако има мода в естетическите процедури, то кои са най-новите тенденции и доколко хората се влияят от тях предвид това, че за някои е важен по- скоро индивидуалният подход?

Хубавото в наши дни е, че в световен мащаб е модерно да се обръщаме към естествената красота, да подчертаваме собствените си черти, без да се променяме, без да приличаме на някой друг или да се уеднаквяваме, което беше тенденция през последните години – всички да изглеждат почти еднакво. В цял свят се държи на максимално естествени резултати, но в същото време с отпочинал вид и добро качество на кожата.

Споделяли сте, че в момента стремежът не е към връщане на младостта, а по-скоро към нейното запазване. На каква възраст може да се започне с тази превенция и с какви процедури?

Да, от години не само в дерматологията, но и в останалите специалности в медицината се прави превенция на заболеваемостта, превенция на остаряването. Не се инвестира толкова в лечение, защото винаги когато е налице един проблем, средствата, които се губят за отстраняването му, са много по-големи, отколкото ако се опитаме да го превантираме. Това важи и за естетичната дерматология. Грижите за кожата започват след 20-годишна възраст, като с напредване на годините стават все по-интензивни. Моите пациентки основно са между 30- и 50-годишни. При тях има множество показания, които може да третираме. В тази възрастова група вече има признаци на стареене, така че профилактиката е многопластова и ние винаги се стремим да изготвим план, който, ако се спазва, е с добър и дълготраен ефект.

Каква е ролята на апаратните процедури, към които вие сте казвали, че имате слабост, и как избирате онези, които предлагате във VDerm?

Да, имам слабост към почти всички енергийни устройства. Това са лазерните устройства в дерматологията. Започнала съм да работя с Nd:YAG, после с IPL, инфрачервени лазери, радиочестота, ербиум лазер и други, но всички тези технологии се подобряват с годините. Има изключително голямо разнообразие и в момента. Все повече нашумяват радиочестотните процедури, като аз съм фен на биполярната радиочестота, защото при нея енергията е много фокусирана, не се разлива в тялото, тъй като при монополярната някои структури на тялото, върху които не искаме да въздействаме, също стават обект на тази енергия. Така че по-безопасната енергия е биполярната. Ultherapy® например е уникално устройство и моят фаворит в момента за процедура, която действително има ефект. Това е "златният стандарт" от U.S. FDA (Food and Drug Administration) за ултразвуков неоперативен лифтинг, който се извършва под ехографски контрол, изключително прецизно и ефективно. От три години имаме и пикосекунден лазер на американския гигант Cutera. Винаги сме в крак с иновациите и дори се опитваме да ги изпреварваме. Когато харесаме нещо на конгрес и се появи нова технология, се стремим да я имаме, за да може да я предложим на нашите пациенти и те да се възползват от най-доброто на пазара в световен мащаб. Вече разполагаме и с мултиплатформата Fotona SP Dynamis, която освен 4D лифтинг на лице и клепачи позволява вагинално подмладяване, намаляване на хъркането, стимулиране на растежа на косата и дори лазерно отслабване и хирургия. Каквото и да искате да превантирате или да подобрите, може да го намерите в клиника VDerm.

Д-р Ирина Шаркова

Коя е последната, която наистина ви впечатли?

Ние вече имаме почти всичко най-модерно и найефективно, като залагаме на американските апарати, тъй като Щатите винаги са били най-актуални в естетичната медицина. Последният апарат, който много ме впечатли, е именно Fotona SP Dynamis. Той има приставка, която се бори за оредяването на косата, приставка, която стопява мазнините. С нея може да премахнем и различни образувания, може да направим най-модерния 4D неоперативен лифтинг, който стимулира синтеза на колаген отвътре и отвън, подoбрява релефа на кожата, намалява хиперпигментациите, порите, белезите и в същото време лифтира добре без възстановителен период. Нещо, което изключително ме впечатли и заради което взехме този апарат, това е Smooth Eye режимът, благодарение на който може да се работи върху подвижния клепач, без опасност да се увреди очната ябълка, което с нито едно друго енергийно устройство не е възможно. Ефектите са сходни с ефекта от блефаропластика, като със Smooth Eye се третират фините линии на долен и горен клепач, които не могат да се подобрят нито с филъри, нито с ботулинов токсин.

Обикновено всички искаме бързо и безболезнено да получим максимално добри резултати от дадена процедура. Инвазивни или неинвазивни – кои процедури са по-предпочитани в момента?

При мен идват пациенти, които са се насочили към неинвазивните процедури като цяло. Все пак аз съм естетичен и клиничен дерматолог, но в някои случаи пациентът иска да се третира зоната на двойната брадичка, отпускането на тъканите около долната челюст и отпускането на клепачите. Тогава много често нашите неинвазивни процедури, колкото и да са модерни и ефективни, нямат желания ефект, който пациентът очаква. Много е важно по време на консултация пациентът да знае реално какъв резултат ще успеем да постигнем, след като си направи дадена процедура, защото те не са евтини и трябва да бъдем честни в това отношение. Затова понякога ги насочвам към д-р Евгени Шарков за пластична операция, защото няма какво да си говорим, когато кожата на долния клепач е достигнала ръба на миглите, тогава нищо неинвазивно няма да помогне, освен една блефаропластика или повдигане на веждите. Както казах, единственият начин да решиш проблем на пациента, е след като направиш правилна експертиза, да се направи правилната процедура, а не да предлагаме каквито имаме а да стане нещо половинчато. Този грешен подход не носи удовлетворение и на двете страни.

В какви ситуации или на каква възраст се налага да се комбинират и двата типа?

Най-често се комбинират, когато искаме да третираме долната част на лицето и двойната брадичка. Много често има така наречената субплатизмална мастна тъкан, която се разполага под платизмата и много трудно би била премахната с неинвазивни апарати. Може би единствено с Ultherapy®, когато се направи със специфични параметри и успеем да стигнем под мускула ще наблюдаваме. Често комбинираме Vaser Lipo при д-р Шарков с последваща Ultherapy® или Morpheus8. И двата апарата стимулират синтеза на колаген и ефективно стягат кожата, защото освен да премахнем мазнината, след това, за да не остане като една празна торбичка кожата под брадичката, трябва да направим процедура, която да стегне тази разтеглена до скоро кожа. Много често използваме и колагеностимулиращи продукти като Radiesse, като по този начин в определена последователност може да повлияем цялостно на един комплексен проблем. Защото ние работим като екип и освен със специалисти дерматолози можем да се похвалим и с чудесен екип от пластични хирурзи начело с д-р Евгени Шарков.

Как според вас се промени отношението към естетичната дерматология през последните години и какво допринесе за това хората да започнат да обръщат много по-голямо внимание на здравето и външния си вид?

Не мога да изтъкна една-единствена причина, но голямо влияние оказаха социалните мрежи, тъй като там се показват едни неестествени лица, които са перфектни. Това е парадоксът на нашето време, че ние сме перфектни отвън, но не толкова перфектни отвътре. Заради това, особено при младите хора, първо трябва да установим дали имат дисморфофобия, дали са обсебени от външния си вид и тогава да решим нашия подход, защото на първо място сме лекари. Ясно е, че тези образи, които се показват в социалните мрежи, много често не са реални и това е една от причините, поради която според мен се обръщаме все повече към естетична дерматология с цел да покажем най-доброто от себе си. Също така и повишаването на осведомеността на пациентите и по-добрата им здравна култура води до повишено търсене на качествени грижи и правилни информирани избори, а това и до постоянен стремеж за развитие на специалистите. Лично за себе си и моят екип мога да кажа, че на година инвестираме в десетки обучения зад граница, за да предлагаме и държим високо ниво. Пациентите могат да получават резултати, които са на световно ниво, без да се налага да ходят в съседни държави или дори в Щатите.

Кой е моментът, в който може да се стигне до прекаляване с дадени процедури и къде е границата и ролята на самия лекар в това отношение?

Ние като лекари не трябва да разглеждаме пациента като клиент. Много ми е странно отношението на някои колеги, които наричат така своите пациенти. Ние на първо място сме лекари, завършили сме медицина, положили сме Хипократова клетва. Основен принцип в медицината е "Primum non nocere" (First, do not harm), строго следвам този принцип. Проблемът с хиперкоригираните лица не е в пациента, а в лекаря, който е позволил това да се случи. Ние не работим само за да подобрим финансовото си състояние, а за здравето и удовлетворението на пациентите си, а оттам и на нас самите. Аз съм мотивирана и ходя с желание на работа, защото искам да дам най-доброто, на което съм способна, без значение на мен какво ми коства като усилия или като умора. Старая се всеки ден пациентите ми да бъдат доволни и да си тръгнат щастливи от клиниката, само тогава мога да приключа работния си ден в спокойствие.

Д-р Ирина Шаркова

Какво предопредели вашия път в дерматологията?

Да специализирам дерматология не беше най-голямото ми желание, признавам. Винаги съм била много добра по вътрешни болести – особено кардиология, ендокринология, гастро. Дерматологията ми беше една от най-малко интересните. Но предвид натовареността в кардиологичната практика и това, че исках да се запазя активна за по-дълго време, да не се амортизирам бързо и да имам възможност да се радвам и на семейството си, се насочих към дерматологията. Това е една от найсложните и всеобхватни специалности в медицината, с най-много диференциални диагнози. Щастлива съм, че избрах да бъда дерматолог, по съвет на родителите ми, а не инвазивен кардиолог например, въпреки че това ми остана слабост. А за пътя в дерматологията – да се развивам основно в естетиката – допринесе моята специализация във ВМА, тогава началник беше проф. Кадурина и нивото беше много високо. Тя ме насочи да започна с терапията с лазери и първа откри моя талант в тази сфера. Лазерните системи се използват освен чисто в естетиката, така и за лечение на различни дерматози – розацея, акне, белези, хемангиоми и много други. Препоръчвам на читателите винаги да изискват лазерната терапия да се извършва от специалист дерматолог. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, не го предоставяйте на непрофесионалисти или на колеги без клиничен опит, ако искате да имате ефект, а не дефект.

Кои са най-големите предизвикателства, с които се сблъсквате в работата си?

Най-голямото предизвикателство за мен е пациентите в клиники VDerm да бъдат доволни. Аз нося отговорност освен пряко за моите пациенти, така и косвено за всички останали пациенти на VDerm. Приемам за моя лична отговорност нивото на работа и професионализъм на колегите и съм изключително стриктна в това отношение. За поддръжка и развитие на професионалното ни ниво правя най-големите ни инвестиции. Работя всеки ден на максимум, за да видя накрая усмихнати и щастливи пациенти, само тогава получавам удовлетворение.

Кои са процедурите и терапиите, които са подходящи за пролетно-летния период? Какво бихте препоръчали вие?

През пролетно-летния период се обострят много хронични дерматози – розацея, псориазис, себореен дерматит. Също така се засилва косопадът. Акнето се влошава. Има много дерматологични процедури, които правим, като лазерите против хиперпигментации и белези по откритите части, но изключително до средата на месец май, а след това започваме да подготвяме кожата за летния период с различни биоревитализиращи процедури – екзозоми, хиалуронови бустери, аминокиселинни коктейли, хидрафейшъл, пилинги и други в зависимост от нуждата на конкретния пациент. Освен хидратация и биоревитализация целогодишно се препоръчват лифтинг апаратите. Например 4D лифтинг с лазер Fotona SP Dynamis, това е един от малкото лазери, които могат да се правят лятото, без да увредят и без да стимулират образуване на хиперпигментации. Ultherapy® също може да се прилага целогодишно. Това е уникална процедура, която може да си подарите, ако искате хубав контур и овал на лицето, клепачите, шията, ръцете, коленете, гърба на дланите. Работим по откритите части на тялото, за да имат нашите пациенти самочувствие, когато сложат по-къси поли или отидат на плаж. Моят подход не е холистичен само за лицето, а и за цялото тяло, за ума, енергията. Въвела съм "longevity подходът" – освен процедури включвам и суплементация за подобряване нивата на енергия, оттам и качеството ни на живот.

Д-р Ирина Шаркова

Какви са вашите лични бюти ритуали, които ви помагат да се чувствате добре в кожата си?

Аз съм човек, който обича да си обръща внимание. Специалността ми ми дава големи възможности за това и съм благодарна. Няма кой да се погрижи за теб, ако не го направиш ти самият. Трябва да си подаряваме тази грижа и да ù се наслаждаваме. Аз съм почитател на лазерните процедури, защото за мен луксът е това високо качество на кожата, което да ти позволи да излизаш само по SPF. Обичам колагеностимулиращите филъри Radiesse и Хармоника, скинбустер Volite и, разбира се, хубавата козметика, която ми доставя удоволствие при нанасяне и виждам клиничен ефект, като комбинирам всичко с Hydrafacial. Аз съм много последователна в грижата за кожата си, но и не прекалявам. Държа "златната среда" и този принцип препоръчвам и на моите пациенти. Освен това харесвам и ефекта на колагеновите нишки DSV line при нашите медицински козметици. Задължително 3 пъти в година правя 4D лифтинг с Fotona SP Dynamis и любимата ми Ultherapy®. Моята рутина не е сложна, но е с добър къмплаянс и затова има ефект. Младежкият и свеж външен вид изисква поддръжка. Нереално е да се направи една процедура в годината и да се очаква, че ще изглеждаме така след 12 месеца, освен ако не е фейслифт.

Имате изключително натоварено ежедневие, но как успявате да се откъснете от него. Какви са вашите лични бягства от тази динамика?

Моите бягства от тази динамика са на няколко хиляди километра. Обичам да си почивам, когато съм не просто извън България, а извън Европа. Тогава се чувствам най-откъсната от ежедневието, което ме поглъща. За да изключа истински от работа и превключа на режим почивка и презареждане, имам нужда от дестинации, които са отдалечени, и от минимум 10 дни. Обичам медитативни практики, масажи, морето и да бъда със семейството си.

Намирате ли обаче достатъчно време за тези бягства?

Опитвам се да намирам време за малко по-дълги ваканции, поне два или три пъти в годината. Често пътуваме на обучения и някой може да си помисли, че ние си почиваме през това време, но на практика сме постоянно на лекции и се връщаме изморени, но и пълни с нови идеи и мотивация. Винаги има какво да научиш и да въведеш в практиката, за да я подобриш. Тези работни срещи и индивидуални обучения с колегите от цял свят ни дават много.

Имате дъщеря. Как обичате да прекарвате времето си заедно? Тя проявява ли интерес към вашата професия?

Да, проявява интерес, надявам се, че тя ще бъде трето поколение лекар в семейството. Не сме обсебващи родители и даваме възможност на детето ни от малка да взима самостоятелни решения с цел израстване и носене на отговорност. Ние ще я насочим към професия, която би ù отивала, а тя ще вземе решението накрая. Свободното си време прекарваме в шеги и закачки.

Неотлъчно до вас – и в живота, и в работата ви, е съпругът ви д-р Евгени Шарков. Как успявате да намерите баланс между професионалния и личния ви свят и въобще възможен ли е той?

Да, ние сме заедно повече от 14 години – първо като студенти в съседни групи, а след това и като семейство и колеги на работа. Това е моята половинка и най-близкият ми човек. Не мога да си представя да живеем и работим един без друг, защото много си помагаме, консултираме се при нужда и мога изцяло да разчитам на него, както и той на мен. Имам гръб в лицето на един благороден човек и чудесен пластичен хирург. А моите пациенти могат да бъдат спокойни, защото за тях мисля освен аз и колегите дерматолози, още пластични хирурзи, ендокринолог и диетолог. Подходът на VDerm е комплексен и задълбочен.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA