Противоречивата диета на Гуинет Полтроу, за която всички говорят

Брад Пит и Хилари Дъф са само част от звездите, които следват режима й.

Ася Иванова
Ася Иванова 23 май 2023

Фотография: Profimedia

Здравословните навици на Гуинет Полтроу неведнъж са предизвиквали недоумение сред почитателите й. Същото се случи и след като сподели режима си преди известно време.

За нейната диета отново се заговори, след като актрисата Хилари Дъф призна, че именно с нейния режим успява да поддържа перфектната си форма. Бившият годеник на Полтроу – Брад Пит, също е сред звездите, които следват нейните съвети. 

гуинет полтроу

Основателката на Goop започва деня си с кафе без захар за закуска, за да избегне скоковете на кръвната захар. Обядът й се състои само от костен телешки бульон, а вечерята се състои от много зеленчуци. Между двете си хранения Полтроу вмъква поне един час физическа активност всеки ден и 30-минутна сесия в инфрачервена сауна. Тя или залага на разходка сред природата, или на пилатес, или на тренировка с треньорa на звездите Трейси Андерсън. Това обаче не е всичко. Полтроу периодично гладува и при всяка смяна на сезона се отдава на детоксикация.

Хилари Дъф споделя, че отскоро следва диетата на Гуинет. В подкаста "Molly Sims Lipstick on the Rim" тя доверява, че сутрин започва деня си с кафе и по този начин тя предотвратява обилното хранене след това. "Понякога се опитвам просто да пия кафе сутрин и да утоля глада си," казва Хилари и изтъква, че не е единствената сред звездите в Холивуд, които разчитат на този навик. След това хапва карфиол на скара, който хапва с яйчена салата, авокадо или веган наденица. Майката на три деца подчертава, че не пропуска да си похапне, докато приготвя обяда на децата си. "Ако трябва да бъдем честни, ям пилешки хапки сутрин, докато опаковам обяда и има един останал," признава тя.

хилари дъф

Що се отнася до физическата активност, Дъф залага на тренировки с треньор и набляга на високоинтензивни интервални тренировки (HIIT).

Преди известно време и самият Брад Пит сподели, че следва режима на Гуинет Полтроу или т.нар. чисто хранене (clean eating). Той залага на изобилие от зеленчуци, които рядко са преминали през термична обработка. Именно за палео диетата Гуинет споделя, че намалява възпаленията в тялото. "Това, което се оказа най-добро за мен, е палео диетата. Така че ям много зеленчуци, чист протеин, много риба и зехтин," казва тя. Специалистите споделят, че тя следва режима на т.нар. Сини зони, които се славят с най-висока концентрация на столетници в населението.

гуинет полтроу и брад пит

Лекарите обаче са на съвсем различно мнение. Д-р Таз Бхатия, сертифициран лекар по интегративна медицина и уелнес експерт споделя, че кафето на гладно в дългосрочен план носи повече вреди, отколкото ползи. "Теглото, мозъчната мъгла и енергията са свързани с кръвната захар. Когато не ядем в рамките на около час след събуждането, вдигаме високи нива на кръвната захар," казва той. "Това поставя тялото в битка или бягство и в крайна сметка предизвиква натрупване на мазнини и по-ниски нива на метаболизма," допълва д-р Бхатия.

Специалистът разкрива, че по този принцип може да се ограничите и не преяждате, но въпреки това организмът се нуждае от пълноценна храна. Ето защо в чинията сутрин трябва да има фибри, протеини и здравословни мазнини.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA