Как да овладеем апетита по време на ПМС

Няколко трика ще ви помогнат да постигнете баланс.

Ася Иванова
Ася Иванова 21 август 2023

Периодът преди месечния цикъл (т.нар. ПМС) може да е истинско мъчение за много дами.

Чувствате се подути, нервни и без никаква енергия, а на всичкото отгоре и апетитът ви е на ниво. Виновнкът за всички тези неприятни усещания е хормонът на стреса - кортизол, който се увеличава и съответно подтиска хормонa на щастието - серотонин. Да, сладките изкушения и храните, богати на въглехидрати могат да подобрят настроението, но ефектът им не трае дълго, а и са пагубни за талията.

Ето защо се допитахме до специалистите и открихме няколко трика, които ще ви помогнат да овладеете бушуващото чувство на глад и да запазите стройния силует.

ЗАМЕНЕТЕ БЪРЗИТЕ ВЪГЛЕХИДРАТИ

Пържените картофки и бургерите може да звучат като перфектния обяд, но има далеч по-здравословни алтернативи, които ще ви държат сити. Пълнозърнестата паста, печеният картоф на фурна, както и варивата (леща или боб), ще ви доставят така необходимите и желани въглехидрати, но ще ви спестят и доста калории.

ЗАПОЧНЕТЕ ДЕНЯ С ПРОТЕИН

Закуската е най-важното хранене за деня и колкото по-балансирана е тя, толкова по-вероятно е да продължите да се храните здравословно през целия ден. Ако изберете кисело мляко с плодове или омлет (приготвен без мазнина), ще си осигурите нужната доза протеин и така ще регулирате нивата на кръвната захар или казано иначе: няма да посегнете към шоколада само час след закуската.

пмс

КОНТРОЛИРАЙТЕ СЛАДКОТО

Непреодолимото желание да хапнете нещо сладко може да опропасти цялата диета преди цикъл. Тортите и пастите със сигурност ще укротят глада за сладко, но защо не опитате да ги заместите с по-здравословни десерти? Заложете на черния шоколад или пълнозърнестите бисквити, а ако имате достатъчно воля изберете плодовата салата.

ИЗБЕРЕТЕ ДОБРИТЕ МАЗНИНИ

Авокадото и сьомгата са идеалния начин да доставите на тялото си полезните мазнини и така да избегнете преяждането с високо калорийни храни. Препоръчваме ви комбинацията от пълнозърнеста багета с авокадо и пушена сьомга - съчетайте полезното с вкусното! Не забравяйте, че омега 3 мастни киселини се съдържат и в ядките и зехтина - добавете ги смело към салатата си.

ЗАБРАВЕТЕ АЛКОХОЛА И КОФЕИНА

Една чаша вино вечер ще ви отпусне от нервното напрежение, но в периода преди цикъла тази чаша ще ви донесе само излишни калории и дори проблеми със съня. Същото важи и за следобедното кафе, особено ако към него добавите захар или сметана. Опитайте се да приемате повече течности през този период като вода, чай, фреш и смутита.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA