Какви хранителни добавки подпомагат имунната система при жените?

Специалистите споделят с какво да се запасим тази есен.

Ася Иванова
Ася Иванова 16 октомври 2023

Фотография: Pexels.com

Жените имат специфични нужди, що се отнася до прием на витамини, минерали и добавки. Те обаче могат да бъдат чудесен начин за всяка дама да подсили своя имунитет. Консултирахме се със специалисти от Хелтстор, за да ви дадем повече информация по темата.

Какви хранителни добавки за имунитет се препоръчват за жените?

Хранителните добавки са широка категория – от витамини и минерали до билки и пробиотици. Повечето от тези, предназначени за дамите, са за коса, кожа и нокти. Други обаче са особено полезни за имунната ви система. Цинкът е един от микроелементите, за чиито съществени ползи споделиха от Хелтстор. Подпомага женския имунитет и благоприятства бързото справяне с простуда и грип, а формулите с ехинацея и пробиотични култури също биха могли да имат много ползи.

женско здраве

ВИТАМИНИ

Витамините са необходими за правилното функциониране организма ви, но някои от тях са особено важни за дамите и тяхната имунна система. Тези ни споменаха от Хелтстор:

Вит. Ц – има мощно антиоксидантно действие, който помага на тялото ви да се защитава от инфекции и болести. Стимулира производството на бели кръвни клетки, които са от съществено значение за борбата с вируси и бактерии. Екипът на Хелтстор напомни, че недостиг на този витамин ви прави по-уязвими към различни инфекции.

Вит. Д – произвежда се естествено от кожата, когато е изложена на слънчева светлина. Благоприятства здравето на костите и участва активно в процесите на имунния отговор, като помага в борбата с инфекциите, разказаха ни от HealthStore. Недостигът на този елемент може да доведе до нарушена функция на имунитета.

Вит. Е – също е мощен антиоксидант. Той помага в защитата на клетките от увреждане от свободни радикали, които могат да допринесат за развитието на хронични болести, казаха Хелтстор. Поддържа защитната бариера на организма срещи агенти от околната среда.

женско здраве

МИНЕРАЛИ

Хелтстор споделиха, че минералите също имат важна роля за имунитета при жените:

Желязо – ключов минерал за производството на хемоглобин – белтък в червените кръвни клетки, който пренася кислород до тъканите. Недостигът на желязо може да доведе до анемия, предупредиха Хелтстор. Жените, особено по време на менструация, бременност или кърмене, имат повишени нужди от желязо.

Селен – помага в борбата с вируси и бактерии и действа като антиоксидант, защитавайки клетките ви от оксидативен стрес. Селенът е особено важен за дамите, тъй като благоприятства здравето на щитовидната жлеза, казва екипът на Хелтстор.

Магнезий – участва в над 300 ензимни реакции в тялото. Той стимулира имунния отговор и може да предотврати възпаления, свързани с хронични заболявания.

Хранителните добавки могат да бъдат от голяма полза за женското здраве, но винаги е добре да се консултирате с личния си лекар преди да ги добавите към режима си.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA