Какво казва кожата за здравословното ви състояние?

Няколко симптома могат да покажат дали имате спешна нужда от лекар.

Ася Иванова
Ася Иванова 09 ноември 2023

Фотография: Pexels.com

Всички сме наясно, че красивата кожа се дължи до голяма степен на начина ни живот, на храната, която поемаме, но и на вътрешното ни състояние. А нейният вид може да ни покаже дали имаме здравословни проблеми, на които трябва да обърнем внимание.

Ето кои са видимите симптоми, които трябва да вземете предвид и да приемете за знак, че е време да посетите лекар.

ТОРБИЧКИ ПОД ОЧИТЕ

Най-често срещаната причина е храната с високо съдържание на сол, която предизвиква задържане на течности. Но и някои хронични алергии могат да се проявят върху чувствителната кожа под очите - те разширяват кръвоносните съдове и могат да причинят спукването им, което от своя страна води до подпухналост и тъмни синьо-лилави оттенъци.

СИНИ ОТТЕНЪЦИ

Ако определени места по кожата, като пищяли или венците, посиняват, това може да е в резултат от реакция към медикаменти. Ако пък кожата става синкаво-сива, това може да е знак за хронично натравяне с олово.

здрава кожа

ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЯ

Излагането на слънце не е единствената причина за хиперпигментация. Дебелите, кадифени кафеникаво сиви петна по кожата, особено тези около шията, подмишниците или слабините, може да са ранен знак за диабет.

СИВ НЮАНС НА КОЖАТА

Това означава липса на кислород в кръвта. А това пък от своя страна може да е знак за емфизема или дори да подсказва възможен сърдечен удар. Туберкулоза, пневмония и някои видове рак също попадат сред заболяванията, които се изразяват с подобен симптом. По-малко известна причина за сивкава кожа е перитонитът, възпаление на тънкия слой тъкан вътре в стомаха, причинена от бактерия или фунги.

СУХА КОЖА ИЛИ НОКТИ

Ако кожата ви стане суха, а ноктите и косата чупливи, това може да е знак за проблем с щитовидната жлеза. Кожата трябва да изглежда винаги гладка без обриви, подуване или лющене. Сухата кожа може да се дължи на липса на витамин А, есенциални мастни киселини или цинк.

здрава кожа

ФОТОЧУВСТВИТЕЛНОСТ

Кожа, която е особено чувствителна към слънце, може да е симптом за автоимунно заболяване.

ОКОСМЯВАНЕ ПО ЛИЦЕТО

Нежеланото окосмяване при жените по протежение на челюстта, брадичката и горната устна може да бъде симптом за поликистозни яйчници, хормонален дисбаланс, в който са завишени мъжките хормони.

НАПУКАНИ УСТНИ

Напукването на устните може да показва липса на витамини от група B като ниацин, рибофлавин и B6. Може да намерите ниацин в рибата тон, рибофлавин в спанака, а B6 в нахута.

ЖЪЛТИ ОЧИ

Пожълтяването на бялото в очите може да е признак за увреждане на черния дроб.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA