Какво кара косата да пада на кичури?

Едно едниствено нещо може да е причина за косопада.

Ася Иванова
Ася Иванова 10 юли 2023

Фотография: Pexels.com

Всички знаем за прословутото обновяване на косата през пролетта и есента, но когато то продължава и в останалите месеци, сочи, че имаме проблем.

Понякога този проблем се крие в едно единствено нещо - липсата на витамин D. А в нашия регион е характерен недостига на този витамин. 

И докато витамин D е доста известен със своите ползи за кожата в сферата на красотата, мнозина не осъзнават, че той е сред основните витамини, които са от решаващо значение и за растежа на косата. Но каква е връзката между него и косопада? Той осигурява безброй ползи за здравето и изключително здравият косъм е една от тях. Една роля, която играе витамин D, е стимулирането на нови и стари космени фоликули. Когато имате дефицит - растежът на нова коса може да бъде забавен.

коса

Според изследване от 2021 г., поместено в "Journal of Cosmetic Dermatology", хората с алопеция е по-вероятно да имат недостатъчни нива на витамин D. "Витамин D3 взаимодейства директно с космените фоликули и когато нивата на D3 не са оптимални, той може да намали обема на косата на скалпа и в цялото тяло", казва сертифицираният трихолог и основател на Advanced Trichology Уилям Гауниц. 

Като се има предвид, че по-голяма част от хората у нас имат недостиг на този витамин, е много вероятно косопада им се се дължи именно на този факт. Ето защо е необходимо да се изследват в тази насока и след консултация с лекар да започнат приема на витамин D.

коса

За да постигнете най-големи ползи за здравето, дайте приоритет на тези характеристики в добавката. Винаги избирайте витамин D3, а не D2, за да сте сигурни, че получавате най-ефективната форма. Вземете ефикасна доза, т.е. 5000 IU витамин D дневно. Изберете витамин D с вградени мазнини, за да оптимизирате усвояването. Ако вашата добавка не съдържа мазнини, уверете се, че я приемате с по-мазна храна всеки ден, за да увеличите бионаличността й. 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA