Мръсната коса е новият хит на пролет 2024

Какво казват експертите по въпроса?

Ася Иванова
Ася Иванова 30 октомври 2023

Фотография: Profimedia

Ако случайно, улисани в безброй задачи и задължения, сте забравили да измиете косата си, недейте да съжалявате. Модните специалисти са категорични, че мръсната коса е хитът за предстоящия сезон.

Красавиците, които се разходиха по модния подиум, демонстрирайки какво ни очаква през пролетта на 2024 г., именно това показаха. Шикозно омазнените коси надделяваха пред чистите дължини, като очевидно бяха използвани продукти за изкуствено създадени визии с коси, които наподобяват вида на една грива на третия или четвъртия ден от нейното измиване.

модел с мръсна коса

Въпреки че увлечението на коафьорите все още е към русалските гриви (вижте: Sandy Liang, Anna Sui и Jason Wu), тази нова тенденция с мазни детайли е нещо съвсем ново. При Etro бе видим среден вариант на новата тенденция с коса, фиксирана с гел на темето, а вълните прилепнали към челото. При Prada челата бяха в завършен вид със стилизирани кичури (дело на Гуидо Палау), които се извиваха изпод дебели платнени ленти за глава. Andreadamo, Giada и Tom Ford пък бяха заложили смело на стилизантите, за да създадат прибрани назад прически, докато при визията при Miu Miu се променя в зависимост от гледната точка: дължините или изглеждаха леко влажки, като излязли наскоро от банята, или доста мръсни, готови за баня.

модел с мръсна коса

"Прическите, които са умишлено завършени така, че да изглеждат частично гелосани, леко омаслени или деликатно мокри, привличат вниманието, защото отразяват ефективно блясъка", казва Вернон Франсоа, който предпочита интерпретацията на тенденцията на Atlein, използвана за създаване на кадри от накъсани и гладки плитки. "Тя е отлична за модния подиум, а тази нова версия на естетиката е изчистена, футуристична и драматична."

модел с мръсна коса

Фризьорката Мара Розак е съгласна с това. "Стилът с висок блясък/смазване е просто готин - той е скроен, като същевременно има силна, модерна гледна точка", казва тя. "Той е ласкателен и универсален по отношение на частта, независимо дали е издърпан назад от лицето, на възел, или оставен спуснат и прибран зад ухото." Макар че подходът наистина може да е изчистен, той също така може да предаде известна шикозна грапавина и мръсотия - излишъкът от продукти, използван съответно за оправяне или за премахване.

„Обичам външния вид, вдъхновен от гръндж, който се харесва на всички страхотни препратки от 90-те, които се случват в момента", казва фризьорът Адам Кембъл. „Също така, лекотата на постигане на този вид е един от най-привлекателните му аспекти." Ако не желаете да коригирате обичайния си график за миене на косата, менюто от продукти помага да създадете илюзията за разрошена грива.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA