Здраве за ноктите в домашни условия

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 19 април 2019

Пролетта е не само слънце и светлина, но и период на изостряне на всички недъзи, включително авитаминозата, която видимо засяга външния ни вид. Проблемите с кожата, косата и ноктите, уви, са чести спътници на пролетта.

Ако забележите, че ноктите ви са загубили здравината си, станали са лесно чупливи или са започнали да се цепят, трябва незабавно да започнете борба с тези досадни явления. Предлагаме ви едни от най-добрите рецепти за укрепване на ноктите в домашни условия.

Билкова отвара

Пригответе си билкова отвара от лайка, жълт кантарион и корен от репей. Залейте билките с вряла вода и ги оставете така в продължение на 15 минути. Когато отварата се охлади до поносима температура, поставете пръстите си в нея за 30 минути. Ако извършвате тази процедура 1-2 пъти седмично, то много скоро ще можете да се радвате на красив и здрав маникюр.

Маска от масло от жожоба

Ако причината за нездравословния вид на ноктите ви е домакинската работа (почистване, миене на съдове и т.н.), тогава следната маска ще бъде чудесен начин да ги възстановите. Нанесете чисто топло масло от жожоба върху нокътната повърхност и кожичките и оставете да действа през цялата нощ. Измийте ръцете си чак на сутринта.

Млечна вана

Дефицитът на калций е една от основните причини за проблеми с ноктите. Ето защо млечната маска ще помогне за решаването на този проблем. Загрейте пълномаслено мляко до стайна температура и потопете в него пръстите си за 20-30 минути. Извършвайте тази процедура ежедневно в продължение на 7 до 10 дни.

Вана с морска сол

Ако причината за вашите чупливи нокти е злоупотребата с гел лакове, има начин да се справите и с този проблем. Много скоро ще забележите, че ноктите ви стават не само по-здрави, но и значително по-бързо растат. Направете баня с разтвор на морска сол. В чаша топла вода разредете 2 супени лъжици морска сол и потопете пръсти за 15-20 минути. Тази процедура трябва да се извършва всеки ден в продължение на 2-3 седмици.

Желатинова баня

Желатинът отлично подхранва тънките и чупливи нокти и им придава блясък. В чаша гореща (но не кипяща вода) вода, разтворете 1 супена лъжица желатин, оставете се да се охлади до стайна температура и потопете пръстите си за 20 минути.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA