Спасяване на кожата при смяна на сезоните

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 17 април 2019

Не е толкова лесно да се издържи смяната на сезоните: промените в кръвното налягане водят до главоболие, неочакваните застудявания предизвикват сънливост, а снеговалежите по никое време развалят току-що направената ни прическа. Когато топлото и слънчево пролетно време не се е стабилизирало, кожата ни също страда, опитвайки се да се адаптира към променящите се метеорологични условия и може да започне да се лющи, да се появят зачервявания и обриви. Експертите разказват как можем да я „спасим” в това капризно време.

Използвайте продукти със серамиди и холестерол

Те ще допринесат за възстановяването на липидната бариера - естествената защита на кожата, която ще ù помогне да се справи с ледените ветрове, яркото слънце и температурните колебания. „Капризният климат в Исландия често води до дехидратация, лющене и възпаление на кожата", казва Сара Кугелман - основател на марката Skyn ​​Iceland. „Това е сигурен знак, че липидният слой е нарушен.”

По време на възстановяването на липидната бариера е необходимо да се откажем от агресивните средства с киселини, ретинол, както и от геловете за измиване - по-добре е да се използва нежна почистваща пяна, която да се измива от лицето, за да не предизвика дразнене на вече изтощената кожа. Маслата и кремовете с липиди ще помогнат за бързо възстановяване на естествената защита - потърсете в състава им серамиди и холестерол.

Избягвайте минерални масла и вазелин

През пролетта може да изглежда, че кожата постоянно се нуждае от хидратация, но не се изкушавайте от средствата с минерални масла, вазелин и силикони в състава. Има козметици, които не виждат вреда в тези съставки, но всички са съгласни, че те не правят нищо добро за изтощената кожа с нарушена липидна мантия. „Силиконите в продуктите имат незабавен хидратиращ ефект, кожата изглежда по-добре и много хора са привлечени от това”, казва Никълъс Травис, основател на сингапурския козметичен бранд Allies of Skin. „Но в същото време порите са запушват, което води до възпаление. Нашата кожа трябва да бъде оставена да диша”, допълва той.

Заменете скрабовете с леки серуми

По време на температурните колебания, кожата може да изглежда вяло - затова е изкушаващо да я изтъркаме със скраб или да направим пилинг за гладко и сияещо лице. Но внимавайте: агресивните ексфолианти могат да нарушат липидната бариера и на следващия ден кожата да се възпали. Ако забележите, че кожата ви е изтъняла, забравете за известно време силните ексфолиращи агенти, особено скрабовете. Подходяща алтернатива при промяна на сезоните са леките маски и киселинните серуми.

Не нанасяйте подхранващ крем под очите

Студените ветрове и температурните колебания могат да „изсушат” кожата под очите. Не се тревожете, ако забележите малки бръчки, които изведнъж се появяват върху нея - те са там поради сухота, а не поради остаряване. Подхранващият крем, който обикновено ползваме, няма да помогне в този случай - под очите той може да предизвика само подуване. Но течните, „воднисти” средства и леки текстури ще изпълнят отлично задачата си – те овлажняват, изглаждат кожата и дават усещане за комфорт.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA