Оптималните нива на витамин D зависят от расата

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 24 август 2019

Основната функция на витамин D е да помага на тялото да абсорбира калция. Недостигът му може да забави развитието на скелета при децата и да увеличи риска от остеопороза и фрактури при възрастните. В някои случаи дефицитът на витамин D дори стимулира развитието на психични заболявания.

Междувременно, концепцията за недостиг на витамин D остава доста неясна. Някои експерти смятат, че за липсата му може да се говори при нива под 20 нанограма на мл. кръв, докато други определят праг 30 нанограма.

Изследователи от университета „Рътгърс” и Калифорнийския университет в Сан Франциско проведоха проучване, което установи, че хората от европейски произход, афроамериканците и азиатците имат различни нива на витамин D. Това означава, че при установяване на липса на този елемент лекарите трябва да се опират на личните данни на пациента, а не на средните норми.

Може би по-точното определяне на дефицита на витамин D най-накрая ще реши въпроса за възможните ползи от превантивния му прием.

Според съвременните изследвания, добавките с витамин D, с редки изключения, са безполезни за здравето на костите, но могат да намалят риска от смърт при рак.

Един от най-големите ентусиасти на добавките с витамин D е британският генетик Стив Джоунс. Според него, днес хората прекарват твърде много време на закрито, така че тялото им не произвежда достатъчно количество от този елемент. Изследователят е сигурен, че профилактичният прием на витамин D може да повлияе положително на имунитета и настроението.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA