Молекулярен слънцезащитен крем предпазва кожата за няколко дни само с едно нанасяне

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 24 октомври 2019

Екип от учени от Обединеното кралство, Франция и Испания идентифицира слънцезащитната молекула, като проведе наблюдения над естествените механизми на растенията. Естествената молекула, която присъства в листата на растенията, абсорбира прекомерната UV радиация и я разсейва, извършвайки около 100 милиарда оборота в секунда. Тази естествена особеност вдъхнови учените да работят върху създаването на безопасен слънцезащитен крем с продължително действие. Научната работа е публикувана на уебсайта на университета в Уорик.

„Добрият слънцезащитен крем поглъща светлината и я превръща в безвредна топлина за тялото, докато лошият поглъща светлината, но също така допринася и за производството на вредни химикали", обяснява разликата съавторът на проучването Василиос Ставрос.

Идентифицираната от екипа молекула diethyl sinapate генерира много топлина, което е особено важно, подчертава ученият. По свойствата си тя е близка до естествената, която се намира в листата на растенията.

Дългосрочните защитни свойства се осигуряват от така наречения молекулярен танц, който учените сравняват с филигранните движения на ръцете на танцьорите на фламенко

Тези молекулни движения осигуряват 10 пъти по-дълга защита от съществуващите днес кремове, показват експериментите.

Освен това, многочасовото въздействие показва ниски ендокринни нарушения и добри антиоксидантни свойства.

Първите експерименти са проведени върху имитация на човешка кожа, а новите експерименти тестват ефекта върху доброволци. Екипът също така планира да комбинира молекулата с други компоненти на стандартните слънцезащитни кремове, за да оцени влиянието им върху характеристиките на diethyl sinapate.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA