Защо кожата обича пребиотиците?

Не е трудно да ги объркате с пробиотиците, но са различни и кожата ни има нужда от тях

Люба Вангелова
Люба Вангелова 30 март 2020

Тялото ни е дом на трилиони микроорганизми, които по численост превъзхождат дори клетките ни. Много от тези бактериални екосистеми се срещат в кожата ни (над 1000 вида). За да си го представите още по-добре, нека кажем, че при жена с тегло 60-65 кг, 2 кг от тях са бактериите, живеещи в тялото й. Т.е. масата на бактериите е по-голяма от масата на най-големите органи като черен дроб, сърце и мозък. Всъщност бактериите са вид орган, който се появява в първите дни от живота на хората и продължава да е променя и развива в бъдеще.

Най-вероятно познавате пробиотиците като „добрите" бактерии. Те са тези, които помагат за благосъстоянието на червата, за отличното храносмилане и за здравето на кожата. Следвате логиката, нали?! Но бъркате ли ги с пребитиците? Не е никак трудно. Затова първата задача е да се научите да ги различавате, а след това и да узнаете какъв е ефектът на едните и на другите върху красотата и здравето на кожата.

*

ПРЕБИОТИЦИ И ПРОБИОТИЦИ: КАКВА Е РАЗЛИКАТА?

Повечето бактерии живеят в чревната лигавица и в кожата. Сходството между тях е доста голямо: и двете защитават тялото, състоят се от клетки, които се обновяват много бързо, и най-важното – гостоприемни са за разнообразни микроорганизми. Пробиотиците са микроорганизмите между „добрите" бактерии, които веднага влизат в битка с патогенните и ги изместват, заемайки тяхното място. Например това е „технологията", при която пробиотичната козметика помага за борбата с акне. Пробиотиците също трябва да се хранят и да си набавят енергия за работата, която вършат. И именно пребиотиците са тяхната храна.

Пребиотиците не съдържат самите микроорганизми, но са веществата, които създават благоприятна среда за размножаването на полезните бактерии (т.е. на борците-пробиотици).

Пребиотиците са група трудноусвоими въглехидрати, които откриваме в доста храни – списъкът е дълъг и включва артишок, аспержи, банани, корен от цикория, чесън, лук, морски водорасли и пълнозърнести храни. Те са богати на фибри и тъй като не се абсорбират директно от организма, те преминават през храносмилателната система, превръщайки се в храна за микроорганизмите (пробиотиците), които се намират в червата.

По правило пребиотиците са олигозахариди, които се получават предимно от култури с дрожди.

Свойства на пребиотици могат да притежават и някои ензими, киселини и други вещества: например пантотеновата киселина – витамин В5, който приложен върху кожата, възстановява здравословната микрофлора и има лечебен ефект.

*

КАК ДЕЙСТВАТ ПРОБИОТИЦИТЕ И ПРЕБИОТИЦИТЕ?

Вече стана ясно: не само в червата има микробиом (набор от микроорганизми) - кожата също го има. Микробиомът е създаден, за да поддържа защитната й бариера, за да бъде тя здрава и непокътната. Каква роля играят пребиотиците тогава? Те подхранват добрите бактерии и предотвратяват колонизацията на патогенни организми.

Това може да доведе до по-малко възпаление и до намаляване на кожните проблеми като акне или дори екзема. Най-ефективно е комбинираното действие на пре- и пробиотици – именно тази комбинация помага за процъфтяването на добрите бактерии, които обитават постоянно кожата ни.

Пребиотиците се явяват предшественици на пробиотиците и правят последните по-стабилни. В идеалния случай, търсете продукт за почистване на кожата, който съдържа пребиотици. С тяхна помощ подготвяте отлично кожата, като „заличавате" вредните микроорганизми и оставяте само добрите, т.е. създавате отлична база за допълнителните процедури за грижа.

 

*

КОИ СА ПРЕБИОТИЦИТЕ В КОЗМЕТИКАТА?

Ако трябва да посочим истинските It съставки в козметиката, това са именно те – съставките с пребиотично действие в грижата за кожата. Откриваме ги в маските, кремовете за ръце, за лице, в почистващите продукти, в дезодорантите, в лосионите за тяло. Обръщайте внимание на олигозахариди, галакто-олигозахариди (олигозахарози – съставени от растителни захари, свързани във вериги) и фруктоолигозахариди (естествени компоненти в плодовете, зеленчуците и меда – бойци срещу възпаленията). Това са захари, които подхранват добрите бактерии. Най-добре е да избирате продукти за грижа за кожата, които съдържат естествени и органични съставки, и да избягвате потенциално вредните такива като парабени и фталати.

Козметика с пребиотици

 

Регенериращ концентрат Life Plankton Elixir с лечебен натурален комплекс Fermogenesis, разработен чрез биологична ферментация на Biotherm * | * Флуид за сияние и жизненост на кожата Dreamskin: Care & Perfect  с успокояващ витамин В и морска захар, добита черз ферментация на Dior Capture Totale * | * Матираща основа за свиване на порите с екстракт от кресон и витамин А, С и Е Yakumix на Waso * |  * Крем против мазна кожа склонна към акне за възстановяване и подсилване на кожната бариера Normaderm Phytosolution на Vichy * | * Околоочен крем екстракт Bifidus за укрепване на кожната бариера Genifique Eye Cream на Lancome

 

*

КАКВО ТОЧНО ПРАВИ КОЗМЕТИКАТА С ПРЕБИОТИЦИ?

Първо, те са безопасни съставки в козметиката, които са подходящи за различни типове кожа. Козметиката на база на пребиотиците позволява с лекота да изпълни функцията си, тъй като въглехидратите остават стабилни в различна среда, а това пък позволява ефективността на продукта да се задържи по-дълго време. Пребиотиците не само помагат за по-бързото лечение на инфекции и възпаления, но и за поддържане на цялостното здраве на кожата. Т.е. козметиката с пребиотици има не само терапевтичен, но и превантивен ефект.

Интересно е използването на изолирани пребиотици в козметиката, доколкото съхранението на бактериалните култури е сложен процес, който коренно противоречи на правилата на козметичното производство. Заради безопасността на козметиката, продуктите трябва да бъдат „чисти", т.е. без микроорганизми, независимо полезни или вредни. Козметичните консерванти унищожават всякакви бактерии, така че трудно може да се вложат пребиотици в козметиката. Днес в качеството на пребиотици се използват фрагменти от бактерии, тяхната ДНК или части от мембрани, които притежават потенциална антибактериална активност за патогенни организми. Напоследък се използват микрокапсули – транспортни частици, в които са „опаковани" пребиотиците. След нанасяне върху кожата, капсулите се разграждат и пребиотиците започват да действат.

За да работят пребиотиците и пробиотиците, не трябва да използвате едновременно козметични продукти, които съдържат киселини, ретинол и неговите производни, и разбира се антибиотици. Пребиотиците са подходящи за всички типове кожа, но е задължително да се включват в грижата за стареещa и чувствителна кожа.

Вижте още:

Съжаляваме да го кажем, но сиренето не влияе добре на кожата

Махнете тъмните кръгове под очите

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA